2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Arkhimédész tételei a röntgengépben

2005. május 23. 10:36

Az ókor egyik legnagyobb matematikusának, Arkhimédésznek a középkorban pergamenre másolt írását sikerült olvashatóvá tenni röntgensugár segítségével.

Korábban


Arkhimédész tükrei

Arkhimédész tükrei nem gyújthatták fel a római flottát Szirakuzánál, amint ezt némely hitelesnek elfogadott források alapján eddig hittük.


Megtalálták az alexandriai egyetemet

Egy lengyel és egyiptomi szakemberekből álló régészcsapat rábukkant az alexandriai egyetem maradványaira - olvasható a Los Angeles Timesban. Egykor itt működött Arkhimédész, Euklidész és az ókori tudomány sok más legendás tudósa.

Ókori matek röntgensugarú megvilágításban

Magas intenzitású röntgensugarak segítségével Arkhimédész egyik töredékesen ismert művének középkori másolatát tudták olvashatóvá tenni a kaliforniai Stanford Szinkrotron Sugárlaboratórium fizikusai. Arkhimédész mechanikai teorémák módszeréről szóló korai írását ugyanis egy a X. században élt írástudó pergamenre másolta, majd a palimpszesztek megszokott eljárásával a rendkívül drága bőr alapanyagú pergament újrahasznosították - a tintát a bőrről lekaparták, szöveget írtak rá, végül egy XIII. századi imakönyvbe illesztették. A levakart szövegű oldalt ugyan már 1906-ban megtalálták az imakönyvben és ultraibolya fénynél azonosították is az eredeti szöveg nagyrészét. Ám az egymást fedő középkori írásokat a huszadik században egy hamisító újra felülírta egy középkorit írástudót utánzó rajzzal (lásd a képen), s így ezeken az oldalakon mára hagyományos módszerekkel már olvashatatlanok az alul lévő középkori szövegek.

A fizikus kutatók a pergamen ezen oldalait először olvashatták újra, ugyanis  röntgensugaraik hatására a középkori vastartalmú tintával írt eredeti szövegrészek foszforeszkálni kezdtek. Az átvilágításon azonban az utólag ráhamisított kép alatt lévő eredeti X. századi szöveg nem teljesen elkülöníthető a XIII. századi felülírástól, sőt az oldal elején és hátulján szereplő különböző írások sem különülnek el igazán.

Archimedes Palimpsest

 

A vizsgálatot végző kutatók és más szakértők véleménye azonban megegyezik abban, hogy az eljárás egyedülálló, s várhatóan számos régi kézirat válik majd olvashatóvá ezzel a módszerrel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár