2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Harmincöt éves az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

2005. május 3. 10:34

Fennállásának 35. évfordulóját ünnepli az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark; ez alkalmából pénteken állandó kiállítás nyílt és könyv jelent meg a park történetéről.

Az eltelt idő alatt öt kontinens 68 országából több mint ötmillió látogató kereste fel az ópusztaszeri emlékhelyet, ahol a hagyomány szerint a honfoglaló magyar törzsek vezetői az első Országgyűlést tartották - mondta Szabó G. László az MTI-nek. Az emlékpark legfőbb nevezetessége a Feszty-körkép; az alkotáson kívül a szabadtéri néprajzi múzeum tizenkilenc épületegyüttese, nyolc szabadtéri kiállítás, harminchárom állandó kiállítás, valamint negyvenöt szobor és térplasztika örökíti meg a magyar történelmet és népéletet - tette hozzá a park közművelődési munkatársa, az ünnepség egyik szervezője.

 

Forrás: www.pusztaregion.hu

 

Szabó G. László elmondta, hogy Erdei Ferenc író, politikus 1970. április 29-én összehívott néhány Csongrád megyei vezetőt, megalkották a leendő emlékpark koncepcióját és bizottsággá alakultak a feladatok megvalósítására. Később országossá növekedett a bizottság, amely jóvá hagyta a rendezési tervet. A rövidebb-hosszabb szünetekkel megszakított munka 1977-től újabb lendületet kapott, és megkezdődött az emlékpark építése.  A skanzen első épülete, egy szegedi tanya 1978-ban készült el. A Feszty-körkép restaurálása 1991 októberétől 1995 nyaráig tartott. A magyarok bejövetelét ábrázoló 1.700 négyzetméteres alkotást 1995. július 13-án avatták fel a végleges helyéül szolgáló új rotundában.

 

A körkép már a restaurálás idején is óriási érdeklődést váltott ki, amely meghatározta a következő feladatot: a park fogadókészségének javítását - mondta Szabó G. László. Mint hozzátette, ezt a célt szolgálta a közhasznú társaság létrehozása, amely átvette a szegedi Móra Ferenc Múzeumtól az emlékpark gondozását.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár