A vörösterror 133 napja

310 éve született a barokk festészet legmerészebb vállalkozója

2006. március 6. 10:30

Hatalmas festészeti műhellyel dolgozó vállalkozása dúsgazdag velencei kereskedőcsaládok, az udinei érsek, a würzburgi püspök, a spanyol király számára teljesített megrendeléseket.

A freskófestészet nagymestere

1696. március 5-én Velencében született. Tiepolo egy éves volt, amikor apja meghalt, tehetségét anyja ismerte fel. Tiepolo az akadémikus festőnél, Gregorio Lazzarininál tanult, korai művei melankolikus hangvételű, fény-árnyék kontraszttal (chiaroscuro) készült képek voltak. 1716-os freskója, az Izsák feláldozása a velencei Santa Maria dei Derelitti templomban már drámaibb hatású.

Először 1717-ben szerepelt a neve a festőcéh névjegyzékében, ekkor leginkább Giovanni Battista Piazetta plasztikus alakformálása hatott rá, ezt láthatjuk a milánói Brera múzeumban őrzött, 1720-as Madonnáján. Tiepolo velencei és külföldi kortársainak munkáit éppúgy tanulmányozta, mint a régebbi mestereket, így Riccit és Veroneset, számos metszetet készített 16. századi témákra is. Szakmai tudása és eredeti témaválasztása már első freskóin érzékelhető: Szent Teréz dicsősége a Scalzi-templomban vagy Az ékesszólás ereje a Palazzo Sandiban. Első igazán érett művei azonban az udinei érseki palota 1726 után készített freskói.

A Dolfin család velencei palotájában tíz freskót készített a római történelem eseményeiről, drámai, zaklatott stílusban. Hírneve az 1730-as évekre túlnőtt Velencén, 1731-ben Milánóban a palazzo Archinto és a Palazzo Dugnani freskóin dolgozott (az előbbi elpusztult a II. világháborúban). Itt vezette be háttérként a tágas, levegős tájat. A bergamói Capella Colleoniban Keresztelő Szent Jánosról készített freskókat, 1734-ban a Vicenza melletti Villa Loschiban dolgozott. Hívták külföldre is, de Velencét nem hagyta el, inkább képeket küldött Münchenbe és Diessenbe. Az 1730-as évek végén készült, A rózsafüzér című freskója a zatterei Gesuati templomban a barokk egyházi művészet egyik csúcsa. Az 1740-es években festett világi képein is a hagyományos velencei ragyogás látható, melyet ekkoriban Piazetto, Canaletto és Guardi is újra alkalmazott. Algarotti gróffal kötött barátsága révén közelebb került a kor klasszicista ízlésvilágához, ám megőrizte a reneszánsz Veronesétől örökölt motívumait és fantáziájának gazdagságát.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!