2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rákóczi-emlékév kezdődik Szécsényben

2005. március 23. 11:31

II. Rákóczi Ferenc születésnapjára emlékeznek ma Szécsényben; az ünnepséggel veszi kezdetét az a rendezvénysorozat, amellyel a Nógrád megyei város a fejedelem emléke előtt tiszteleg a szécsényi országgyűlés 300. évfordulója évében - tájékoztatta a település polgármestere az MTI-t.

II. Rákóczi Ferenc köztéri szobránál, szerdán a fejedelem nevét viselő általános iskola tanulói adnak műsort, a kuruc kort a tárogató hangja mellett korabeli ruhákba öltözött férfiak és nők idézik fel - mondta Serfőzőné Fábián Erzsébet. Az emlékév kiemelt eseménye lesz szeptember elején az Országgyűlés kihelyezett emlékülése a szécsényi országgyűlés 300. évfordulója alkalmából. Ugyancsak szeptemberben nemzetközi fotóművészeti kiállítást és országos történészkonferenciát rendeznek II. Rákóczi Ferenc emlékére.

 

Szécsény neve II. Rákóczi Ferenc szabadságharcának idején vált ismertté. A fejedelem az 1705 őszére tervezett országgyűlést eredetileg Rákos mezejére akarta összehívni, I. József császár azonban értesült erről, és ellenőrzés alá vette a területet. A fejedelmi udvar ezek után határozott úgy, hogy Szécsény lesz az országgyűlés helyszíne. A katonai sikerek hatására összehívott országgyűlésen alakult meg a magyarországi rendek szövetsége, Rákóczi Ferencet Magyarország fejedelmévé választották. Ekkor döntöttek arról, hogy a rendi konföderáció lesz az államforma, és követelték a Habsburgoktól, mondjanak le az örökösödési jogról. A szécsényit követően 1707-ben hívták össze az ónodi országgyűlést, amelyen kimondták az ország függetlenségét és a Habsburg-ház trónfosztását.

 

A fejedelem emlékét Szécsényben három szobor mellett az 1935-ben felállított II. Rákóczi Ferenc-emlékmű őrzi, a városháza nagytermének falán életnagyságú képe látható. A ferences kolostorban restaurálták a Rákóczi-szobát, amelyben a hagyomány szerint az 1705-ös országgyűlés idején szállt meg II. Rákóczi Ferenc. A művészettörténészek szerint a szoba mai képe megegyezik azzal, amely a vezérlő fejedelmet fogadta.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár