2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Sára Sándor filmjének ősbemutatója a Terror Házában

2005. március 11. 12:55

Sára Sándor Nehézsorsúak című interjúsorozatának ősbemutatóját ma tartják a budapesti Terror Háza Múzeumban; a 14 részes dokumentumfilmben az egykori szovjet kényszermunkatáborokat megjárt túlélők vallanak sorsukról.

Korábban

A malenkij robotról nyílik kiállítás a Terror Házában
`Az áldozatoknak is van arca, ahogy a tetteseknek is` - mondta az MTI-nek Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója abból az alkalomból, hogy ma nyílik `A Magyar Tragédia 1945` című időszaki kiállítás.

A II. világháború után kényszermunkára hurcolt magyarokról február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján nyílt időszaki kiállítás Magyar tragédia, 1945 - Jaj a legyőzötteknek! Rabszolgasorsa kényszerítve címmel az Andrássy úti intézményben. A tárlaton - amelyet Mádl Ferenc államfő nyitott meg - egyebek között az a dokumentumgyűjtemény látható, amelyet írott visszaemlékezésekből és túlélőkkel készített beszélgetésekből állított össze a múzeum.

 

A világháború után szovjet fogságba került 700 ezer magyar állampolgárról a Terror Háza rendezvénysorozattal emlékezik meg. Ennek része Sára Sándor interjúsorozata, amelynek epizódjaiban a túlélők elmesélik: hogyan szakították ki őket a mindennapjaikból, miként változott meg egy perc alatt az életük, és hogyan kényszerítették őket rabszolgamunkára egy idegen országban. "A megélt rettegés, a kiszolgáltatottság, a Gulag pokla rémálmaikban újból és újból visszatér" - olvasható a múzeum ismertetőjében.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár