2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Azonosították az Andokban talált múmiákat

2005. március 8. 12:38

Johan Reinhard amerikai antropológus 1980-ban kezdte kutatni az Andok spanyolok előtti korszakának szentélyeit. Ő találta meg a Juanitának elnevezett kislány múmiáját, akit 500 évvel ezelőtt áldoztak fel a perui Ampato vulkán tetején, majd 1999-ben a 6.739 méter magas argentínai Cerro Llullaillacon további három múmiára bukkant. Az egyik közülük egy 14 év körüli kislányé volt.

Az inka jégkisasszonyt felfedező antropológus
Johan Reinhard oldala
"Kezei élőbbnek látszottak, mint az enyémek. Szinte vártam, hogy megmozdulnak. Ezek az inka gyerekek mintha nem régen haltak volna meg. Testükben még vér is volt, és DNS-ük olyan tökéletesen megmaradt, hogy azonosítani tudtuk a segítségével az egyik leszármazottjukat. Meg tudtuk állapítani, hogy mit ettek és tüdejükben benne volt az 500 évvel ezelőtti levegő" - magyarázta Reinhard, a National Geographic munkatársa, aki konferenciát tartott leleteiről Barcelonában.

 

Juanita azóta olyan népszerű lett, hogy Mario Vargas Llosa, a világhírű perui író azt írta: szívesen hazavinné, Bill Clinton volt amerikai elnök pedig kijelentette, hogy randevút kérne tőle. Halálának körülményeiről máig vita van. Reinhard szerint a fejére mért erős csapással ölték meg. Mások szerint megfojtották vagy megfagyott és csak halála után verték fejbe. "Tudjuk, hogy a szülők maguk ajánlották fel gyermekeiket. Megtiszteltetés volt így meghalni, mert az inka hiedelem szerint ezek a gyerekek az istenek mellé kerültek, ők voltak az inkák követei. Az biztos, hogy ügyeltek arra, hogy az áldozatok ne szenvedjenek. A magaslati levegő, a ceremónia, a koka és az alkohol megtette a magáét. A gyermekek kábult állapotba kerültek, mielőtt meghaltak" - mondta az antropológus az El País című spanyol lapnak. Reinhard úgy gondolja, hogy az inkák gyakorolták az alpinizmus némelyik technikáját, például bázistáborokat hoztak létre, mert csak fokozatosan juthattak fel a magas csúcsokra, ahol hitük szerint az istenek laktak.

 

Arra a véleményre, hogy a múmiákat hagyni kellene békében nyugodni, így válaszolt: "Én is egyetértenék, ha ez nem jelentené, hogy pusztulásra vannak ítélve. A rablók is feljutnak a csúcsokra és dinamitot használnak a sírok kifosztására. Egyszer találtam egy leszakított múmiafület." Reinhard meg van győződve arról, hogy a jégbefagyott múmiák az emberiség legértékesebb örökségei. "Egy Picasso vagy Rembrandt festmény nem jelent annyit, mert ezektől a múmiáktól állandóan tanulunk új dolgokat" - mondta.

 

(Múlt-kor / Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár