2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Hotel nyílt Hitler sasfészkében

2005. március 2. 10:30

Ötcsillagos luxushotelt építtetett Németországban, egy rossz emlékű helyen az Intercontinental szállodalánc.

Korábban

A brit titkosszolgálat szöktette Hitler személyi titkárát
Egy brit kém feleségének naplóbejegyzése világít rá, milyen szerepet játszott az angol titkosszolgálat Rudolf Hess, Hitler személyi titkárának 1941-es Angliába szökésében.

Hitler a pápa elrablását tervezte
A feladattal megbízott SS tábornok azonban szabotálta az utasítást, és a pápának is elárulta a tervet.

Hitler adótartozásai
Adolf Hitler akkori birodalmi kancellárnak kerek 70 éve, 1934 decemberében 400 000 márka adótartozást engedtek el, s azt követően soha többet nem fizetett jövedelemadót - derítette ki Klaus-Dieter Dubon, Immenstadt nyugalmazott közjegyzője, aki a müncheni állami levéltárban ásta ki Hitler adóügyi aktáit.

Egy titkos felvételen Hitler beszélget a Szovjetunió elleni háborúról
Egy eddig ismeretlen felvételen a diktátor nem szónokol, hanem egyszerűen csak beszélget.

Hitler 1925-ben ezen a vidéken diktálta a Mein Kampfot későbbi sajtócenzorának, Max Amann-nak. 1933-ban megszerezte a Wachenfeld házat, a későbbi Berghofot. Az idilli helyen háborús és népirtó terveket kovácsoltak. 1943-ban hat kilométer hosszú alagútrendszert kezdtek kialakítani a hegyben, lakásokkal, modern technikával felszerelve. Hitler és klikkje éveken át is kihúzhatta volna a bunkerben.

 

Forrás: NARA

Hitler Eva Braunnal a Sasfészekben

 

A környék lakóit fokozatosan kiutálták és kiszorították az Obersalzbergről, helyükre náci nagyságok költöztek. Göring, Bormann, Speer lakott a Berghof mellett elegáns villákban. 1945 áprilisában a britek bombázták az Obersalzberget, ám az egyik megmaradt épületet, a Platterhofot a háború után Walker tábornokról elnevezve szállodává alakították át. 1953 és 1995 között számtalan amerikai katona és családtag pihent időről időre az Obersalzbergen.

 

Az új szálloda, a Resort Berchtesgaden vendégei megtekinthetik a bunker maradványait, úgyszintén a kortárs történelemmel foglalkozó müncheni intézet dokumentációs központját, ahol állandó kiállítás nyújt felvilágosítást a helyről és a történelemről. A németországi zsidó vezetők legfeljebb a dokumentációs központtal együtt tartják elviselhetőnek a szállodát. A Resort Berchtesgaden ugyanakkor nyújtja mindazt a kényelmet, amelyet a fizetőképes vendégek a világ más tájain is megszoktak az Intercontinentaltól. Golfpályát, 1500 négyzetméteren wellness központot, inasszolgálatot, légkondicionált kongresszusi központot. A bárban 400 whiskyfajtából válogathatnak, a leggazdagab készletből, amit egy német szálloda nyújt. A 175 négyzetméteres elnöki lakosztály egy éjszakára ezer euróba kerül, viszont helikopter-leszállóhely is jár hozza.

 

A Resort Berchtesgaden egy dologban mindenképpen eltér a tipikus bajor szállodáktól: az éjjeli szekrényen nem bibliát talál a vendég, hanem prospektust, amely a hely történelmi hátterébe avat be.

 

(Panoráma/Berlin - S. Kovács Ferenc)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

július 14.Mai évfordulók

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár