2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ősi véseteket találtak egy angol barlangban

2005. február 9. 11:00

A barlangok falába karcolt titokzatos keresztek közel 10000 évesek lehetnek.

Korábban

Anglia legrégibb női aktja
A különös képet az avatatlan szemlélő talán zokninak, bumerángnak vagy - hosszú időn át messziről nézve - egy hosszú csőrű madár fejének nézné. De Anglia egyik vezető régésze szerint az ábra, melyet 13000 éve véstek egy Derbyshire-i mészkőbarlang falába, talán az angol történelem legkorábbi aktképe.

Őskori sziklavésetek a világhálón
A Newcastle Egyetem munkatársai páratlan sziklaművészeti gyűjteményt tettek közzé a weben. Két és fél éves munkájuk eredménye a több mint 6000 fényképből, rajzból és leírásból álló interaktív adatbázis.

A Múlt-kor Őskor rovata

10000 évesre becsült vésetekre bukkantak rá nemrég - jelentették be hétfőn a brit kutatók. A titokzatos falba karcolt keresztekre a délnyugat-angliai Somersetben található Aveline's Hole-ban bukkantak rá, és a szakértők szerint a jégkor utáni korai mezolitikumban készülhettek.

 

Aveline's Hole bejárata

 

A British Museum korai európai történelemmel foglalkozó részlegének (Department of Prehistory and Europe) vezetője, Jill Cook szerint a felfedezés az írásbeli kommunikáció korai formáiba enged betekintést. "A néhány vonalból álló alakzat egy aláírás lehet, méghozzá pontosan az utolsó nagy jégkorszak végéről, mikor újra kezdetét vette a felmelegedés" mondta el Cook. "A mintázat nagyon hasonlít az Észak-Franciaországban, Németországban és Dániában talált hasonló karcolatokhoz, így ezeket jóval tágabb összefüggéseiben is megvizsgálhatjuk majd, és ezek a ritka leletek az adott kor eddig alig ismert kommunikációs formáira világíthatnak rá."

 

Az Aveline's Hole-i vésett keresztek felfedezése azért is érdekes, mert ez a barlang a Brit szigetek legkorábbi ismert temetője is. A felfedezés ezen kívül szervesen kapcsolódik a két évvel ezelőtti közép-angliai Nottinghamshire-ben fekvő Craswell Caves-ben talált leletekhez. Az ásatásokat a craswelli leleteket is felfedező két kutató, Graham Mullan és Linda Wilson (a Bristoli Egyetem Barlangkutató Társaságának tagjai) kezdeményezte, ugyanis a korábbi kutatásaik alapján sok hasonló leletre bukkanhatnak Dél-Anglia többi barlangjában is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár