2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kétszázhúsz éve született Kőrösi Csoma Sándor

2004. április 7. 10:00

1784. április 4-én született a magyarok őshazáját kereső Kőrösi Csoma Sándor székely Ázsia-kutató és nyelvész, kinek sírja ma is az Indiába látogató magyarok zarándokhelye

Korábban

Szabadlábon a tibeti tudós
Kína összességéban 41 évig politikai fogolyként tartotta fogva Tanak Dzsingme Szangpo-t, aki szabadulása után az USA-ba érkezett.
Angol-afgán háborúk (Surányi Róbert)
A brit birodalom egyik legsebezhetőbb része India északnyugati határterülete volt. Az angol terjeszkedés az 1830-as évek végére érte el az Indus menti államokat.

"Feje felett a vén, szent Himalája, /Tán öregebb, mint maga az Idő" - írta a költő Juhász Gyula Csoma Sándor nyelvtudósról, aki kétszázhúsz éve, 1784. április 4-én született a háromszéki Kőrös faluban. Szegény székely családból származott, 15 évesen szolgadiákként került a nagyenyedi kollégiumba. A nyelvek, a földrajz és a történelem - ezen belül a magyar őstörténet - érdekelte. A közép- és főiskola elvégzése után ott maradt tanárnak, majd 1815-ben egy angol ösztöndíjjal Göttingenbe került. Itt keleti nyelveket tanult Eichhorn professzornál, tőle hallott arról, hogy a középkori arab szerzők sokat írtak a magyarok vándorlásairól. Blumenbach antropológus a Kína nyugati részén, Dzsungáriában élő, török nyelvű ujgurok és a magyarok esetleges rokonságára hívta fel a figyelmét.

1818-ban visszatért Erdélybe, s elhatározta, hogy megvalósítja diákkori álmát és felkeresi az Ázsiában maradt magyarokat. Eredetileg Oroszországon át akart menni, ezért 1819-ben Temesvárott, Karlócán és Zágrábban szláv nyelveket tanult. 1819 őszén indult el, gyalog, kevés pénzzel. Üzleti célú útlevéllel eljutott Bukarestbe, de Konstantinápolyig már nem, ezért Egyiptomon és Elő-Ázsián át Teheránba ment, ahol perzsául tanult. Egy karavánnal 1821-ben ment Bokharába, de innen vissza kellett fordulnia. Ekkor Kabulba és a Pandzsábba jutott, majd a Járkend felé vezető Karakorum-hágó felé indult, így próbált Belső-Ázsiába, az ujgurok földjére jutni.

A Hindukus 3700 méter magas hágóján át gyalog ért el Kis-Tibetbe, Ladakba. Leh városban találkozott William Moorcroft angol kormánymegbízottal, aki nyelvtehetségét felismerve a tibeti nyelv és irodalom kutatására buzdította, s kormánytámogatást is ígért neki. Csoma Zanszkár vidékére ment, s a zanglai lámakolostorban töltött két év alatt, 1823-1824-ben, nélkülözések között, 3x3 m-es szobájában, jakvajas teán élve feldolgozta az északi buddhista, lámaista irodalom többszáz kötetes nagy műveit. Alapvető tanulmányokat írt e művek eredetéről és jellegéről, s közben lerakta a tibeti nyelvtan alapjait.

Sírja ma is
zarándokhely
Ezután Tetha faluban, a phuktali kolostorban, majd 1827-1830 közt Kanamban kutatott s elkészítette az első tibeti nyelvtant és tibeti-angol szótárát, amelyben 40 ezer szó szerepel. 1830-ban a Bengáli Ázsia Társaság Kalkuttába hívta, itt sajtó alá rendezte tanulmányait. A Társaság adta ki e két, a keleti nyelvészetben úttörő jelentőségű művét 1834-ben. Eredményeit a szakma nagy elismeréssel fogadta, 1830-ban a londoni Királyi Ázsia Társaság, 1833-ban a pesti Magyar Tudós Társaság fogadta tagjai közé. Észak-bengáli tanulmányai után Calcuttában az Ázsia Társaság könyvtárosa lett, s tizenhat európai és keleti nyelv (köztük héber, pastu, arab, hindi, maráthi és bengáli) szójegyzékét állította össze. Az otthonról kapott anyagi támogatást hazai alapítványoknak küldte vissza, két nagy művét is 25-25 példányban juttatta haza magyarországi könyvtáraknak.

A magyarok őshazája azonban nem hagyta nyugodni és 1842-ben, ismét gyalog útra kelt Tibet, Lhásza felé. Útközben megbetegedett és maláriában - mások szerint csupán a kimerültségtől és az aszkéta életmódtól - 1842. április 11-én Darjeelingben meghalt. Az Ázsia Társaság temettette el a városban, sírja ma is az Indiába látogató magyarok zarándokhelye. A buddhisták bódhiszattvaként, szentként tisztelik őt. Tanulmányait Denison Ross adta ki kötetbe gyűjtve 1911-ben, ő rendezte sajtó alá harmadik fő művét, a buddhizmus szakkifejezéseinek szanszkrit-tibeti-angol szótárát is. Életét sokan feldolgozták, köztük a leghíresebb Baktay Ervin életrajza, aki ladaki útjait is végigjárta és emléktáblát helyezett el a zanszkári kolostorokon. Tiszteletére a magyar orientalisták 1920-ban Kőrösi Csoma Társaságot alapítottak, a Magyar Földrajzi Társaság pedig 1967 óta négyévenként róla elnevezett emlékérmet oszt ki. Szülőfaluját ma magyarul Csomakőrösnek, románul Chiurusnak nevezik.

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár