2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszaverték a nyulak támadását a vaskori erődnél

2005. január 11. 13:26

Burrough-on-the-Hill egykor Leicestershire lakosait védte, ám most védelemre szorult.

A vaskori erőd egyik sánca

A vaskorban ellenállt a martalócoknak, megóvta az ókori Leicestershire lakosait mindenkitől. Ám néhány évezreddel később most maga Burrough-on-the-Hill szorult némi védelemre. Talán nem olyan félelmetesek, mint a szomszédos törzsek, vagy a Római Birodalom volt, de az ókori erőd a vidék nyulainak ostroma alatt állt. A Környezetvédelmi-, Élelmezési-, és Mezőgazdasági Ügyek Minisztériumának Vidéki Gondnokság Programjának égisze alatt Tim Maydwell, farmer és a Country Park vadőre felvette velük a harcot. "A nyulakat vonzotta az erődöt övező sűrű bozótos" - magyarázta Maydwell, akinek a családja generációk óta a vidéken gazdálkodik. - "Kotorékaikat a régi földsánc alapjába vájták és felmerült a földcsuszamlás veszélye. Nem akartam a nyulakat elpusztítani, és a bozótot sem teljesen kiirtani, mert értékes fészkelőhely az olyan madarak számára, mint például a kenderike."

 

Az erőd 1970-ben lett az Angol Örökségvédelmi Hatóság Bejegyzett Ókori Műemléke, amely kötelezővé teszi a törvény általi védelmét és karbantartását. - "Burrough-on-the-Hill Bejegyzett Ókori Műemlék és egyike a kevés megmaradt vaskori erődöknek" - mondta el Kate Fearn, az Angol Örökségvédelmi Hatóság munkatársa. - "Csodálatos kilátást nyújt Felső-Leicestershire-re és évről-évre egyre többen látogatják. A nyulak és az időjárás okozta károkkal együtt ez is hozzájárult a talaj eróziójához.

 

A terület a Leicestershirei Megyei Tanács birtokában van, és a DEFRA Vidékfejlesztési Szolgálattal, az Angol Örökségvédelmi Hatósággal, a Leicestershire és Rutland Vadvilág Tröszttel, valamint az Ernest Cook Tröszttel karöltve próbálták megoldani a problémát. Éveken át ritkították a bozótost és marhákat, valamint juhokat kezdtek legeltetni a területen, hogy elkerüljék a rekettye- és galagonyabokrok újbóli elterjedését, így a nyúlpopuláció jelentősen lecsökkent. - "Örülök, hogy a sáncok állapota jelentősen javult a legeltetés eredményeként" - tette hozzá Kate Fearn. - "A Megyei Tanácsnak és a befektetőknek köszönhetően a terület visszanyeri értékét, mint történelmi műemlék, kirándulóhely, és vadvilági paradicsom."

 

A Vidéki Gondnokság Programjának jelenleg több mint 16000 résztvevője van, jutalmat ígérve a farmereknek és földbirtokosoknak, hogy ápolják környezetük természeti kincseit. Angliaszerte ez a program csak egyike annak a tíznek, amely a DEFRA Angol Vidékfejlesztési Programját alkotja. - "Ez egy sikertörténet" - nyilatkozta Bill Field, a DEFRA Angol Vidékfejlesztési Szolgálat vezető, kelet-közép angliai tanácsadója. - "Öt év gondos munkája érik most be."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár