2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyulak támadtak a római erődre Skóciában

2004. október 28. 13:00

A római légiók 2000 évvel ezelőtt épült erődítményeinek és őrtornyainak újabban nyúlhordák támadásait kell kiállniuk Skóciában.

A legveszélyeztetettebb helyszínek között van a mai Ardoch közelében, Perthshire megyében lévő, i. sz. 80. körül emelt erőd. Az erődöt több mint 40 évvel Hadrianus falának felhúzása előtt építették, s jelenleg Nagy-Britannia legrégibb római határvédelmi erődje. Egyben az egyik legnagyobb is: a komplexum hat hektáron terül el.


A történészek szerint az erőd a Mons Grapius-i csata idején épült. Az ütközetben a kaledónok és Britannia római kormányzójának, Gnaeus Julius Agricolának a seregei csaptak össze.


A környéket azonban több száz nyúl lepte el, és üregeikkel telis-tele fúrták a bástyák alatt a földet.


David Woolliscroft, a Liverpooli Egyetem kutatója 15 éve dolgozik a terület feltárásán. A régész szerint "csak idő kérdése", mikor károsodik annyira az építmény, hogy már lehetetlen lesz helyreállítani.


A római erőd maradványai (Ardoch, Skócia)

"A nyulak már az alatt a viszonylag rövid idő alatt is szemel látható károkat okoztak, amióta a helyszínen dolgozom" - mondta a tudós a brit Telegraph-nak.


"Hasonló helyzetben van Skócia többi római kori ásatási helyszíne is. Van, amit már teljesen tönkretettek a nyúlüregek. A legkorábbi erődöket erdei fából és tőzegből emelték, így aztán ideális helyszínek arra, hogy a nyulak befészkeljék magukat. Az üregek miatt a különböző talajrétegek összecsúsznak, összekeverednek. Ugyanez történik a régészetileg értékes rétegekel is, ami azzal jár, hogy képtelenek leszünk rekonstruálni a hely történelmét" - panaszkodott Woolliscroft.


"A nyúlüregek azért is veszélyesek, mert rajtuk keresztül a természeti elemek akadálytalanul behatolnak az építményekbe. A szél és a víz okozta erózió aztán visszafordíthatatlan károsodást indít el az értékes leleletkben."


"Az ardochi erőd vitán felül Skócia legépebben fennmaradt római erődítménye, így tragikus volna, ha a nyulaknak köszönhetően a becses emlék az enyészetté válna."


Woolliscroft szerint ha a nyúlpopulációt nem sikerül ellenőrzött keretek között tartani, Ardoch "lényegében elveszettnek" lesz tekinthető régészeti értelemben.


Az ország épített öröksgének megóvásáért és megismertetéséért felelős kormányszerv, a Historic Scotland nemrégiben vizsgálatot indított. Azt szeretnék felmérni, milyen károkat okoztak és okozhatnak a történelmi műemlékekben a nyulak és egyéb vadak. A hivatal szóvivője elmondta: tárgyalásokat folytatnak az erőd tulajdonosaival, miként lehetne a környék nyúlpopulációját csökkenteni.


"Országunk régészeti lelőhelyeinek védelméről az ősi műemlékekről és régészeti területekről szóló törvény gondoskodik" - mondta a szóvivő. "A törvény szavát azonban Skócia nyúlüregeiben nem méltányolják kellőképp."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár