2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Kleopátra teleszkópként használta az alexandriai világítótornyot

2005. január 3. 12:05

Kleopátra egyiptomi királynő nemcsak szép volt - bár erről manapság már vitatkoznak egyes történészek - hanem a tudományok komoly művelője is. Julius Caesar és Antonius elvarázslója arab szövegek tanúsága szerint ragyogó matematikus és filozófus volt.

 
A királynő számos tudományos könyvet írt és szorgalmasan látogatta kora tudományos társaságait. Erről szól a januárban megjelenő "Egyiptológia: a hiányzó évezred" című könyv, amelynek szerzője Okasha el-Daly, a londoni University College ókori egyiptomi múzeumának munkatársa.

El-Daly művében eddig ismeretlen szövegeket dolgozott fel, amelyek eredeti forrásokra, némely esetben gyaníthatóan magának Kleopátrának az írásaira támaszkodtak - írja az olasz Il Messaggero című napilap.

A kutató az első utalást egy 956-ban meghalt tudósnak, al-Maszudinak a könyvében találta, mely szerint Kleopátra orvosi és kozmetikai műveket írt. Mások viszont úgy tudják, hogy a királynő tanulmányozta a magzat fejlődését az anyaméhben. Ő építtette az alexandriai világító torony egyik változatát, majd nagy teleszkópként használta azt, továbbá járatos volt az alkímiában is.

Mindebben az egyetlen probléma, hogy az arab szerzők mindenhol csak Kleopátraként említik őt, és nem pontosítják, hogy hányadik Kleopátráról van szó. Holott az a bizonyos szépséges királynő a hetedik volt ezen a néven, így kérdéses, hogy ő volt-e a tudós Kleopátra.

(MTI - Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár