2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Hazatér az ősi perui aranymaszk

2004. december 20. 10:35

Egy közel 1000 évesre becsült, észak-perui inkák előtti civilizációhoz köthető aranymaszk jövőre visszatérhet származási helyére.

Egy közel 1000 évesre becsült, észak-perui inkák előtti civilizációhoz köthető aranymaszk jövőre visszatérhet származási helyére, miután egy olasz gyűjtő visszaszolgáltatta azt a helyi rendőrségnek. A körülbelül 35 centiméter hosszú és 22 centiméter széles, jó állapotban levő maszk Naylampot, a szikán-kultúra tengeristenét szimbolizálja -  nyilatkozta a Sicán National Museum vezetője, Carlos Elera a Reutersnek. `Teljesen autentikus darab. Klasszikus szikán darab, az aranyat mélyvörös színű cinóber darabok díszítik, melyeknek vallási jelentősége volt az ősi peruiak hitvilágában` - mondta el Elera.

 

Forrás: MSNBC

A perui aranymaszk

 

A szikán vagy más néven Lambayeque kultúra Peru északi partjain virágzott nagyjából 1200 évvel ezelőtt. A megszámlálhatatlan régészei lelet a térséget évek óta a kincsvadászok kedvelt célpontjává teszi. A maszk eredete ismeretlen, nincs rá adat, hogy Peru valamely múzeumából vagy magángyűjteményéből lopták volna el, így Elera szerint az 1960-70-es évek folyamán kincsvadászok adhatták el egy külföldi gyűjtőnek.

 

Peru olaszországi követsége szerint a maszkot a tulajdonos adta át diplomáciai és rendőrségi tárgyalások után. "Nagyon reméljük, hogy a maszk 2005. januárjának végén hazatérhet" - mondta Elera. Utána pedig a Sicán National Museumban lesz látható 250 hasonló aranytárgyhoz hasonlóan.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár