2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Veszélyben a Titanic roncsa

2004. december 6. 13:02

Bár a jelenleginél mélyebbre nem süllyedhet, veszélyben van a Titanic roncsa - fejtette ki egy frissen megjelent könyvben Robert Ballard, az egyik legkiválóbb szakértő, a roncsot 1985-ben feltáró francia-amerikai expedíció vezetője.

A Return to Titanic - Visszatérés a Titanicra - című könyvben Ballard feltárja, hogy a hajóroncsnak a felfedezése óta eltelt húsz év során nagy kárt okozott a turizmus, és ma már "védelemre szorul azokkal szemben, akik túlságosan szeretik". A mű társszerzője Michael Sweeney újságíró.

Az RMS Titanic, a melyet a maga korában a világ legkorszerűbb utasszállító luxushajójának tekintettek, avató utazásán, az 1912. április 14-éről 15-re virradó éjszaka jéghegynek ütközött és órák alatt elsüllyedt. 2201 utasa és tengerésze közül 1490-et nyelt el a tenger, köztük olyan milliomosokat, mint John Jacob Astor vagy Benjamin Guggenheim. A katasztrófáról könyvek és filmek egész sora készült, legutóbb James Cameron mozija volt világsiker. A roncs évtizedeken át érintetlenül hevert a tengerfenéken, 3600 méteres mélységben, ám amióta Robert Ballard és francia társa, Jean-Louis Michel ráakadtak, a Titanic szerelmesei egyik expedíciót a másik után indították, hogy különböző tárgyakat hozzanak felszínre belőle, vagy csak egyszerűen filmezzék.

 

Titanic-történelem
Kiállítás az áldozatok holmijából
A világ legdrágább menülapja
Utolsó posta a Titanicról
Azonosították a Titanicot elsüllyesztő jéghegyet
Ballard könyvének bemutatóján elmondta: nyáron egy újabb tudományos expedíció tagjaként azt tapasztalta, hogy a roncs állapota romlott, számos tárgy eltűnt belőle, és a kíváncsiak és kalandvadászok temérdek hulladékot hagytak mélytengeri vállalkozásaik e célpontja körül. "Nem általában ellenezzük a Titanic-expedíciókat, csak azoktól óvjuk a roncsot, akik túlságosan imádják" - szögezte le a kutató. 1994-ben egy bíróság az RMS Titanic nevű atlantai cégnek ítélte azt a jogot, hogy a felszínre hozza a Titanic tárgyait - némi késéssel, mert a vállalkozás már 1987 óta "bányászott" a roncsban és eddig már mintegy 6000 tárgyat hozott felszínre belőle, több százat pedig el is árverezett. 1999-ben az amerikai legfelsőbb bíróság engedélyezte a fotóexpedíciókat a Titanichoz: egy-egy út ára általában 30 ezer dollár, mintegy 5 és fél millió forint.

 

Ballard szerint a megoldás az lenne, hogy a roncsot "nemzetközi tengeri emlékhellyé" alakítják át. Elgondolását már tavaly elfogadta Nagy-Britannia, idén júniusban az Egyesült Államok, és várható Franciaország és Kanada csatlakozása is a megállapodáshoz. Ballard azt szeretné, hogy a Titanichoz számos expedíciót szervező Oroszország is aláírja az egyezményt. Elgondolása szerint robot videokamerákkal kellene felszerelni a roncsot: ezek folyamatos közvetítést adnának a mélyből az internetre, és így kivédhető lenne a Titanic maradványait tovább károsító újabb turista-expedíciók többsége. Sürgeti Ballard azt is, hogy új technikai módszerekkel a víz alatt tisztítsák meg és fessék újjá a roncsot.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár