2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerült egy 18 éves holland lány koncentrációs táborban írt naplója

2004. november 9. 14:32

Egy 18 éves lány koncentrációs táborban írt naplója került napvilágra Hollandiában. Helga Deen, a tilburgi középiskola végzős diákja a vughti táborban kezdte írni vőlegényének, Keesnek a naplót 1943. április 10-én.

Az iskolai kémiafüzetbe írt 21 oldal, amely több mint fél évszázadig ismeretlen maradt, olyan történelmi dokumentum, amelynek értéke egyenlő Anna Frank naplójával - írja róla az El País című spanyol napilap.

A naplót, öt levelet, egy töltőtollat, a lány néhány személyes holmiját, egy hajtincsét titokban juttatták ki az átmeneti táborból, és Kees van den Berg megőrizte őket. Most fia, Conrad juttatta el a tilburgi archívumnak egy egyszerű e-mail kíséretében: "Itt az anyag, amelyet apám hagyott örökül."

Helga Deen Frankfurtban született. Szüleivel és bátyjával 1933-ban emigrált a nácik elől Hollandiába. 1943 áprilisában internálták az egész családot a Tilburg közelében lévő Vughtba. A lány az első napokban csak a bezártságra panaszkodik naplójának. Később azonban már arról ír, hogy "ami történik, az leírhatatlan, aki nem volt itt, annak elképzelhetetlen" és soha nem tudja elfelejteni, mi ment végbe a táborban. Utal arra, ami június 6-án és 7-én történt, amikor 1249 gyereket vittek el Vughtból Auschwitzba és Sobiborba. Őt azzal hitegették, hogy a közeli Philips-gyárba megy majd dolgozni, de július 13-án mindnyájukat Sobiborba vitték és megölték.

Eddig a naplónak csak az első oldalát publikálták, és október végén a holland archívumok napján bemutatták a közönségnek. A felszabadulás 60. évfordulójára, 2005. május 5-re viszont az egész napló kiadásával emlékeznek meg.

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár