2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Húsz éve gyilkolta meg a lengyel titkosszolgálat a Szolidaritás lelkészét

2004. november 3. 11:05

Lengyelország a mártírhalált halt Jerzy Popieluszkó lelkészre emlékezik. A lengyel szakszervezeti mozgalom, a Szolidaritás melletti kiállása miatt tisztelt lelkész húsz évvel ezelőtti temetése politikai tüntetéssé vált és több városban emberi jogi bizottságok megalakulása kísérte.

Jerzy Popieluszko édesanyja
a fiáról készült fotóalbummal

1984. október 19-én a lengyel állambiztonsági szolgálat négy tagja által elhurcolt és november 3-án meggyilkolt Jerzy Popieluszkó lengyel lelkész temetése politikai tüntetéssé válik.

A gyászünnep alkalmával a Stanisław Kostka-templom köré összesereglett több százezer ember közül sokan a betiltott Szolidaritás szakszervezet nevét feltüntető transzparensekkel jelennek meg.

Popieluszkó a varsói Huta Warszawa acélművek munkásainak lelkésze volt, a Szolidaritás melletti kiállása miatt 1983-ban egyszer már letartóztatták. Meglepő módon a tetteseket rövid időn belül bíróság elé állítják, s mind a négy vádlottat hosszú szabadságvesztésre ítélik.


Wojciech Jaruzelski, Lengyelország miniszterelnöke a lakosság zavargásai miatt úgy dönt, hogy személyi változásokat hajt végre azoknál a hatóságoknál, amelyeknek részük volt a bűncselekményben. De az is tény, hogy a különösen bestiális módon elkövetett gyilkosság tetteseit nem végzik ki, jelzi, hogy tettükkel a hivatalos vonalat követték.


A Szolidaritás a rendkívüli állapot 1981. decemberi bevezetése óta először több városban bizottságokat szervez, hogy felügyeljenek az emberi jogok megtartására.  

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár