2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitális ugrás az orosz háborús film történetében

2004. február 17. 09:00

Elkészült az első orosz háborús tévéfilm, amelyben digitális technika segítette az akciójelenetek megjelenítését. A film az 1942 nyarán elpusztult szövetséges hajókaraván tengerészeinek állít emléket.

A cselekmény igaz történeten alapul: a PQ17-es kóddal jelölt konvoj 1942 nyarán angol és amerikai hadihajók fedezékében a szovjet hadigazdaság ellátására fegyvert és hadifelszerelést szállított az Északi-tengeri orosz kikötőkbe.

A hajókaraván katasztrófája akkor következett be, amikor a védelmét biztosító angol és amerikai egységeket visszarendelték, hogy a közelben úszkáló német Tripitz csatahajó ellen forduljanak. A konvojt a náci bombázók és tengeralattjárók könnyen feltartóztatták és megsemmisítették Izland és az Északi-tengeri orosz kikötők között.

Az Egyesült Királyság haditengerészetének adatai szerint a küldetés során 153 tengerész veszítette életét és több mint húsz hajó került hullámsírba, mintegy 100 ezer tonnás - 400 tankból, 210 repülőgépből, és 3300 egyéb járműből álló rakományával együtt.

"Semmi sem maradt a korabeli fegyverzetből, a háború és az idő mindent elpusztított, ezért mindent újra kellett alkotnunk." - fogalmazott a Szemjon Levin Stúdió vezetője. Egy egész éven keresztül tartó munkájuk során levéltári anyagok és a sarki konvojban résztvevő veteránokkal készült interjúk alapján rekonstruálták a filmben is látható hajók, repülők és tengeralattjárók pontos működését.

Bár az orosz háborús film nagy hagyományokra tekinthet vissza (Csapajev - 1934, Két katona - 1943, Ballada a katonáért - 1960), a BBC szerint a PQ17-es Konvoj akciójelenetiben inkább a hollywoodi Pearl Harborra emlékeztet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár