2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítják a genetika atyjának mikroszkópját

2006. szeptember 26. 11:00

Darwin méltó párja

Az öröklődés alapvető törvényszerűségeiről tartott tudományos előadásait szinte egyáltalán nem méltatták figyelemre. Amikor a helyi tudományos társaságban felolvasta értekezését, sem kérdés, sem vita nem volt. 1865-ben, majd 1869-ben két írásban tette közzé a brünni tudományos folyóiratban eredményeit, minden visszhang nélkül. Mivel tisztában volt amatőr voltával, Mendel megpróbálta megszerezni néhány ismert botanikus támogatását. A legközelebbi nagynevű tudósnak elküldött dolgozata és levelei azonban válasz nélkül maradtak, mire a csalódott pap felhagyott a kísérletezéssel. Erre más ok is késztette: meghízott és túl nagy fáradságnak találta a hajladozást a kertben.

Mendel és rendtársai

Jóval örvendetesebb volt személyes sorsának fordulata: ha a külvilág nem is ismerte őt el, a kolostor falain belül legalább méltányolták és 1868-ban apáttá választották. Ezután már hivatali elfoglaltságai miatt sem folytathatta botanikai kísérleteit, bár szabadidejében továbbra is foglalkozott faültetéssel, gyümölcstermesztéssel, méhészettel, meteorológiával.

Mendel magányosan és csalódottan hunyt el 1884. január 6-án Brünnben, nem is sejtve, hogy halála után híres ember és iskolai tananyag lesz. Munkássága több évtizedig mellőzött és ismeretlen maradt. Tudományos eredményeit a századforduló táján fedezték fel újra, amikorra az ő pontos megállapításai már érvényre jutottak a természettudományok terén. Mendel ellentmondásos személyiség volt. Például az egyetlen morvaországi egyházi méltóságként támogatta a liberális kormánypolitikát, amikor azonban rendszabályokat vezettek be a kolostorok ellen, meghátrálás nélkül védelmezte azok tulajdonát. Darwinhoz való viszonyulásáról ellentétes vélemények élnek - tény azonban, hogy Mendel felfedezései jelentősen kiegészítették Darwin fejlődéselméletét, és döntő mértékben járultak hozzá mai biológiai világképünkhöz.

Munkásságát csak évekkel halála után ismerték el, ma már az úgynevezett mendeli törvényszerûségek az öröklõdés-kutatás alapjait képezik. 1884. január 7-én halt meg a morvaországi Brünnben (Brno).

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár