2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múmiát vegyenek!

2003. december 4. 09:36

A perui éjszakában egyesek sírokban kutatnak elődeik csontjai után, hogy reggelre beinduljon az üzlet

Korábban

Kit illetnek az ősök csontjai
A brit múzeumokból nem szolgáltatják vissza az indiánok és az ausztrál őslakók őseinek csontvázát
A tökéletes balzsamozás titka
A müncheni Doerner-Institut munkatársai, valamint tübingeni kémikus kutatók szerint az i.e. 1500 körülről, az egyiptomi Deir el-Bahariból származó balzsam cédrusolaj származékot (guajacolt) tartalmaz
Feltárulhat az inka zsinórírás rejtélye
Az inka birodalom i.e. 1100 körül alakult ki az Andok magasföldjein és a 16. századi spanyol hódításig állt fenn, de sohasem volt írásrendszere sem írott nyelvemléke.

`staedte.freepage.de/london/
Mihelyt a sötétség leereszkedik a kősivatagra, Peru egyes falvaiból fekete árnyak lopóznak ki a pusztaságba. Mikor odaérnek, ahol emlékeik és tapasztalataik azt súgják nekik, hogy érdekes dolgokat rejthet a föld mélye, ásóra-csákányra kapnak, és munkához látnak. Addig hányják a földet, amíg rá nem bukkannak az ősök csontjaira. A huaqueros azaz a sírásók családjában apáról fiúra szállnak a sírrablás hagyományai és a legjobb helyekről szóló történetek.

Ennek a tevékenységnek ugyanis komoly hagyományai vannak: már a gyarmati időkben szokássá vált a műkincscsempészet Peru földműves közösségeiben. A vevők - főleg nyugati múzeumok és gyűjtők nem nagyon nézték honnan származik a gyűjteményüket gazdagító darab, a feketepiac pedig virágzott és virágzik ma is. Az utóbbi évtizedben pedig drasztikusan megnőtt azoknak a parasztoknak a száma, akik sírrablással tartják fent családjukat. A nagy érték - az arany és más nemesfémek, ékszerek, maszkok, de jó áron kelnek el a csontok is; egy-egy inka múmiáért pedig mesés summa kapható - olvasható a Geo magazin online kiadásában.staedte.freepage.de/london/ british_museum.htm
"Egy-egy inka múmiáért ezek az emeberek akár egy-kétezer dollárt is kapnak. - mondta a Geonak adott interjújában Pablo De La Vera régész. - "Ez pedig nagyon nagy pénz nekik. Nem csoda, ha egyre többen és többen vágnak bele az üzletbe".

Egyes kisvárosokban, mint például a Chiclayo nevű perui településeken is, virágzik a leletkereskedelem. A csempészett árut sokszor rejtik gyógynövények vagy ruhák közé. Az egyik boltban egyszer egy teljes múmiát dugdostak, máskor koponyák kerültek elő egy kosár kukoricából. Mint azt De La Vera elmondta, a huaquero-k nagyon nehéz körülmények között élnek, a sírrablás sokszor az egyetlen megélhetési forrásuk. "Az igazi bűnözők azok a peruiak, akik továbbítják az árut külföldre, és azok a "gyűjtők", akik sejtik honnan származik a lelet. Ők a perui kultúra igazi árulói. Nem a sírásók."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár