2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Háború a gyengék ellen

2003. november 18. 19:39

Korábban

Egy ország - két történelem
Konzervatív gondolkodású ausztrál történészek, megpróbálják újraírni `fehér Ausztrália` sötét múltját

A `nemesítő eljárások` más államokban is folytak

Margot Wallstroem
Az eugenetika képviselői a múlt század elején kezdtek bele nagyszabású programjaikba. Úgy gondolták, hogy bizonyos genetikai adottságok okozzák a negatív jellembeli tulajdonságokat, úgymint az alkoholizmust, drogfüggőséget, az elmebetegségeket, vagy a nemi promiszkuitást. Az eugenika képviselői szerint azok, akik valamilyen `negatív gént` hordoznak, nem érdemesek annak továbbörökítésére, azaz nem születhetnek gyermekeik. Ennek a legelfogadottabb módja a kényszerű sterilizáció volt.

A sterilizációt nem csak azokkal szemben alkalmazták, akik valamilyen szexuális bűncselekményt követtek el (ide számított a prostitúció is), hanem azoknál is, akik az akkori társadalmi normák szerint túlzottan aktív szexuális életet éltek. Annak ellenére, hogy egyetlen említett tulajdonság sem örökölhető génhiba, a gyakorlat sokáig folytatódott, és több ezren estek keresztül a procedúrán. Az Egyesült Államok mellett Európában is nagy teret hódított magának az elképzelés. Magyarországon ugyan nem vezették be, de az északi államokban (Skandináviában) például igen. A svéd köztudatnak az utóbbi időben kellett szembenéznie ezzel a ténnyel, egy svéd napilap a Dagens Nyheter cikksorozata nyomán. A kérdés kisebb belpolitikai vihart is kavart.

"Svédország a világ köztudatában a pacifizmus, a tolerancia mintaképe volt, mely befogadta a menekülteket, annak idején például erősen bírálta az Egyesült Államok szerepét a vietnámi háborúban, vezető helyet vívott ki magának a gyermek-pornográfia és a taposóaknák elleni küzdelemben. Ezzel szemben most a svéd állampolgárok elé különösen is torz és félelmetes kép tárul saját hazájukról!" állapította meg az ellenzéki Kereszténydemokrata Párt elnöke, Goeran Persson miniszterelnökhöz írt levelében. Margot Wallstroem szociális miniszter szerint az erőszakos sterilizálás áldozatait a jelenlegi kormány nem kárpótolhatja, mivel a műveletet az akkor érvényes törvényekkel összhangban hajtották rajtuk végre Bár az erőszakos sterilizálásokat megengedő törvény közismert volt, a nagyközönség nem tulajdonított neki túlzott jelentőséget. Az iskolai tankönyvek nem tesznek róla említést, a témával kapcsolatos alapos tanulmányról, amely 1990-ben jelent meg Nem kívánt személyek a jóléti paradicsomban címmel a közvélemény egyáltalán nem vett tudomást.



Edwin Black
A Dagens Nyheter cikksorozatára által felvetett problémákkal egyidejűleg a svédeknek egy másik kényes kérdésről is ki kell deríteniük az igazságot. Az egyre nagyobb nemzetközi nyomásnak engedve a kormány bizottságot jelölt ki annak kivizsgálására, hogy a nácik által a zsidóktól más országokban elkobzott vagyonokat Svédországban halmozták-e fel.

A sterilizálás kérdése annál is inkább fájó pont, mivel a szociáldemokraták, vagyis annak a pártnak a hallgatólagos beleegyezésével történt, melynek meggyilkolt elnöke, Olof Palme tette Svédországot jóléti állammá és a világ elé mint a felvilágosult kormányzás példáját állította.

A sterilizálási program a század elején vette kezdetét, amikor felütötte fejét az eugenetika, vagyis a magasabb rendű emberi fajokra és ezek kitenyészthetőségére vonatkozó áltudományos elmélet. A mozgalom számos országban talált követőre, de Svédország volt a világon az első, amely hivatalosan is elismerte ezt a tudományt - írja a Dagens Nyheter, emlékeztetve rá: "1921-ben a svéd állam alapította meg a faji tisztaságot védő első intézetet". A sors iróniája, hogy első igazgatója a Béke Nobel-díjas egykori ENSZ-főtitkár, Dag Hammarskjöld apja volt. Az alapítás egyik támogatója egy neves szociáldemokrata büszkén jelentette ki: "Eléggé szerencsések vagyunk, mivel romlatlan fajunk magasrendű és kiváló tulajdonságokkal rendelkezik."

Az erőszakos sterilizálást a többi skandináv államban is gyakorolták. Norvégiában 1934 és 1976 között 2000, míg Finnországban 1935 és 1970 között 1400 esetben alkalmazták, főleg szellemi fogyatékosok esetében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár