2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az ország legrégebbi könyvtára megújulva várja olvasóit

2004. szeptember 6. 09:59

Szeptember 6-tól megújult olvasói terekkel, modernizált szabadpolcos állománnyal, szabadon használható számítógépekkel várja olvasóit az ország legrégebbi könyvtára, az ELTE Egyetemi Könyvtár.

2004 nyarán az Egyetemi Könyvtár szabadpolcon elhelyezett és az olvasók számára közvetlenül hozzáférhető dokumentumok választékában jelentős bővülés, elhelyezésében pedig lényeges változás történt. A módosulások lényege, hogy a korábban széttagolt és különböző helyeken - részben zárt raktárban - elhelyezett dokumentumokat egységes gyűjteményekké szerveztük és - többségében - az olvasók számára közvetlenül hozzáférhetővé tettük.

 

Az I. emeleti olvasó övezetet öt szakolvasóteremre tagoltuk. Az egyes szakolvasótermekben helyeztük el az Egyetemi Könyvtárban gyűjtött fő diszciplínák dokumentumait, úgymint:

 

1. Általános referensz-munkák, filozófia, pszichológia, társadalom-tudományok, művészetek szakolvasóterme
2. Vallás- és egyháztörténet, vallásfilozófia szakolvasóterem
3. Történelemtudományi szakolvasóterem
4. Folyóirat olvasó
5. Nyelv- és irodalomtudományi olvasóterem

 

Az Egyetemi Könyvtárban folyó átalakítás egyik kiemelt célja a gyűjtemény 1800 előtt keletkezett részének leválogatása, biztonságos és korszerű őrzési körülményeinek kialakítása, világszínvonalú feltárása és bemutatása. Ez az anyagrész részben a díszterem, részben az ún. műemlék-raktár polcaira került és ott nyert értékéhez méltó elhelyezést. Ezen anyagok tételes számítógépes feltárása megkezdődött, s a 16. századi állományról már el is készült. E katalógusok, a címlapok digitális felvételeivel együtt fokozatosan az Interneten is elérhetők.

 

A 17-18.századi állomány feltárása megkezdődött, de a létszámtól függően még éveket vesz igénybe.

 

Új olvasói tereket hoztunk létre, 76 férőhely alakult ki jobb informatikai feltételekkel. E termekben bővítettük és modernizáltuk a szabadpolcos állományt, ezzel is segítve az olvasók, kutatók munkáját. Olyan berendezéseket szereztünk be, amelyek a hátrányos helyzetben (pl: gyengénlátók) lévő olvasókat segítik. A Könyvtár aulájában szabadon használható számítógépes e-Magyarország Pont lett elhelyezve, a beérkező olvasókat információ szolgálat segíti és ugyancsak itt árusítjuk az egyetemet, a könyvtárat és a gyűjtemény értékeit bemutató kiadványokat, prospektusokat és emléktárgyakat.

 

Az Egyetemi Könyvtár országos gyűjtőkörrel rendelkező nyilvános könyvtár, minden 18 évet betöltött személy látogathatja. Iskolai igazolással, kutatómunkát folytató középiskolai tanulók is beiratkozhatnak. A beiratkozáshoz szükséges okmányok: személyi igazolvány - külföldieknek útlevél, diákigazolvány, kedvezmények igénybevételére jogosító okmány.

 

Hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között vehető igénybe a tájékoztató, folyóirat-olvasó, szakolvasó valamint az EISZ kabinet (16 terminálos, Internet elérést biztosító terem).  Kölcsönözni kedden, szerdán és pénteken lehet.

 

Az Egyetemi Könyvtár címe: Budapest, Ferenciek tere 6.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár