2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tárlat a talpunk alatt: megnyílt a Metró Kiállítóterem Budapesten

2024. március 20. 11:20 MTI

Szombattól fogadja a látogatókat az M2-es metró Deák Ferenc téri állomásán nyílt Metró Kiállítóterem: az eddig elzárt területen, az egykori diszpécserközpontban létrehozott különleges kiállítótér a budapesti metró relikviáit őrzi – közölte a BKV Zrt. kedden az MTI-vel.

M2 metró
M2 metró, Deák Ferenc tér (Illusztráció)

Mint írták, a BKV új gyűjteménytára az M2-es metró Deák Ferenc téri állomásának peronjáról közelíthető meg. A kiállítóterem időszakosan és csoportosan, regisztráció után látogatható.

A Metró Kiállítóteremnek helyet adó térben működött 1970 és 2003 között az M2-es metróvonal diszpécserközpontja, ahonnan a forgalmat irányították.

A fővárosi metrózás több mint fél évszázados története során rengeteg változáson ment át: a 2-es vonalat a 2000-es években újították fel, ami sok berendezés és eszköz lebontásával, lecserélésével járt. A régi tárgyak a használaton kívüli diszpécserközpontba kerültek, így jött létre a Metró Kiállítóterem – áll a közleményben.

A kiállításon eredeti metrós forma- és egyenruhákat, levágott vezetőfülkét, az első metróvezetők egyikének eredeti, cirill betűs jogosítványát, a cirill betűs feliratokkal ellátott vezetői pultot, a kezelőasztalokat és jó néhány múltidéző ereklyét láthat a nagyközönség, megismerve a metró működését és történetét.

A relikviák megőrzésével a BKV nemcsak az elődök munkája előtt tiszteleg, hanem egy különös világot tár azon generációk elé is, amelyek már az informatika világában nőnek fel, továbbá – olyan régi közlekedési társaságok utódjaként, mint például a BKVT, a Beszkárt vagy a FAÜ – fontos társadalmi feladatának tartja a fővárosi közösségi közlekedés tárgyi és szellemi emlékének megőrzését – emelték ki.

A társaság értékmentő tevékenységének köszönhetően jött létre 1975-ben a Millenniumi Földalatti Vasúti Múzeum, 1992-ben pedig a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum, valamint a BKV értékőrzésének eredménye a rendkívül népszerű, felújított villamosokból, buszokból és trolibuszokból álló nosztalgiaflotta is – tették hozzá a közleményben.

Az M2 metró peronszintjén lévő Metró Kiállítóterem – az egykori diszpécserközpont méreteiből adódóan – csak korlátozott létszámban tud látogatókat fogadni, ezért a tárlatvezetésekre előzetesen regisztrálni kell.

 A közlekedéstörténeti túrák időpontjáról a BKV webes felületein lehet tájékozódni. A márciusi és az áprilisi időpontok ingyenesek.

A Metró Kiállítóterem akadálymentesen – tehát babakocsival és kerekesszékkel – nem közelíthető meg. A kiállítás megtekintése 14 év felett ajánlott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár