2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kolozsvár középkori városfalának egy részlete került felszínre

2024. február 23. 15:05 MTI

A középkori erődített város északi várfalának részletére bukkantak régészek Kolozsvár belvárosában, a Műszaki Egyetem közelében – nyilatkozta George Cupcea régész a helyi Szabadság napilapnak.

Kolozsvár városfala
Fotó: MTI / Kiss Gábor

A kolozsvári lap csütörtöki számában megjelent írás szerint a középkori várfal részletét a napjainkban I. L. Caragiale parknak nevezett egykori Tyúkpiac, később Cselédpiac helyén találták a régészek. A park felújítás alatt áll, a régészeti felügyeletet az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum munkatársai látják el, akik az egyetem mellett nyitott kisebb szelvényben találták meg a középkori városfal egy szakaszát.

George Cupcea szerint a térségben valószínűleg egybeestek a római és a középkori erődítés vonalai, ennek részletét találták meg. A várfal vonalát – a régészeti kutatás befejezése után – jelezni fogják a felszínen – mondta.

Egy másik szelvényben az 1800-as évek eleji falmaradványokat találtak a régészek, akik egy hosszabb, a parkot észak–dél irányban átszelő szelvény megnyitását is tervezik. A szakember szerint a felújítási munkálatok teljes időtartama alatt jelen lesznek a régészek.

A napilap Gaal György helytörténésznek a Kolozsvári várak, városfalak, kaputornyok, bástyák című írására hivatkozva azt írja, hogy a most talált várfalrészlet térségében lehetett az Óvár két kapujának egyike, a Víz kapu is.

Kolozsváron tavaly októberben kezdődtek el a telefonpalota melletti park felújítási munkálatai, melynek részeként a belvároson áthaladó patakot, a Malomárkot is kitakarják, miután ezen a szakaszon a kommunizmusban befedték. A kivitelezőnek 14 hónap alatt kell elkészülnie a munkával.

Az egykori baromfipiac az 1950–60-as évektől a városban szolgáló, főleg györgyfalvi és széki lányok találkozóhelye volt, akik két szabadnapjukon – csütörtökön és vasárnap délután – népviseletbe öltözve itt táncoltak, énekeltek. Táncukat Fekete-piros című költeményében Kányádi Sándor is megverselte.

Kolozsváron az elmúlt évek belvárosi útfelújításai során a középkori vár több kapujának az alapjait is megtalálták. 2019-ban a Híd utcai, majd a Magyar utcai kaputorony alapzata tűnt elő, előbbit – mivel egykor a város főbejárata volt – a járda szintjén elhelyezett emléktáblával jelölték meg. Tavaly áprilisban, a Főtérre nyíló Egyetem utca felújítása során egy harmadik, a Torda utcai kaputorony alapozása is előkerült.

A középkori – Óvárból és Újvárból álló – Kolozsvár kétszer volt erődítve, a leírások szerint összesen 24 bástyája és kaputornya volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár