2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ezeréves serfőzde Peruban

2004. augusztus 2. 13:50

Ezeréves serfőzde maradványaira bukkantak a régészek az Andokban. A műhelyben egy chica nevű, sörhöz hasonlító italt állítottak elő.

BBC
Míves ivóedény
a serfőzdéből
A Chicago-i Field Museum egy kutatói Peru déli hegyeiben egy serfőzde maradványait találta meg, ahol 1000 évvel ezelőtt, a wari birodalom idején egy alkoholtartalmú, a sörhöz hasonló chicha nevű italt állítottak elő. A sörfőzés abban az időben fontos tényezője volt a Wari Brirodalom gazdálkodásának. "Rengetegféle terméket állítottak elő, és nagy mennyiségben" - nyilatkozta Patrick Ryan Williams, a múzeum kurátora az MSNBC-nek. A most feltárt alkohol-üzem a legrégibb az ilyen műhelyek közül, amit az Andokban találtak. Könnyen lehet, hogy ezért az egész Inka Birodalom kezdetét négy évszázaddal korábbra kell datálni, mint eddig gondoltuk.


A tudósok már régóta tudták, hogy a warik előállítottak valamilyen csípős italt, de arról, hogy ezt hol és milyen mennyiségben tették, nem tudtak semmit. Az eddig feltárt serfőzde méretét és az itt talált 40-50 literes cserépedényeket figyelembe véve Williams az üzem termelését napi több ezer liter chichára becsüli. A régészek állati trágyával töltött égetővermeket is találtak, melyek felett vizet vagy gyümölcs- és gabonafőzeteket forralhattak.


A sörfőzdét Cerro Baul, egy hegy tetején fekvő város feltárása során találták meg, a tengerszint felett 2440 méterrel. A városnak a wari kultúra virágzása alatt (i. sz. 500-1200) 1000-2000 lakosa lehetett. Az ásatások 1989-ben kezdődtek, a régészek öt éve találtak először bizonyítékot arra, ahogy a warik chichát fogyasztottak.


Williams szerint a wari kultúra elitje fontos szerepet játszott az egész Peru területére kiterjedő javak begyűjtésében és újraosztásában. A birodalomban beosztottak képviselték a vezetőket. "Az embereket úgy jutalmazták meg az államnak tett szolgálataikért, hogy más fizetségek mellett meghívták őket az ivófesztiválokra" - nyilatkozta Williams. Ezek a gyűlések azért is nagyon fontosak voltak, mert az elszigetelt és sokszor más nyelvet beszélő népcsoportok itt "egységes politikai struktúra" részeseivé válhattak.


A tudósok szerint az utolsó ilyen gyűlés lehetett a legemlékezetesebb, ugyanis mikor a warik eldöntötték, hogy elhagyják az épületkomplexumot, az ivócsarnokokban és a főzőtermekben búcsúceremóniákat tartottak, majd az egész helyet felgyújtották. Ezután a jól megmunkált ivóedényeket a maradványok közé hajították. Az, hogy Cerro Bault és más wari városokat miért hagyták sorsukra, máig rejtély. Az elvándorlás oka valószínűleg belső viszály vagy természeti katasztrófa lehetett.


 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár