2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így repült a csillagokig Valentyina Tyereskova

2023. március 5. 10:40 Balázs-Piri Krisztina

1963. november 3-án nagy tömeg gyűlt össze Moszkvában a Gribojedov utcai anyakönyvvezető iroda előtt. Hatalmas ujjongásban törtek ki az emberek, amikor az ifjú pár megjelent az ajtóban. A menyasszony a kor divatja szerinti rövid, csipkés menyasszonyi ruhát hordott, így a tömeg tapsa szép lábának is szólhatott, hiszen eddig a nagyközönség csak a mindent eltakaró, ormótlan űröltözékben láthatta.

Tyereskova

Az „álompár” Válja, azaz Valentyina Tyereskova és Andrijan Nyikolajev volt: a menyasszony az első nő, aki az űrben járt, a vőlegény pedig a Vosztok–3 hős pilótája.

Csupán néhány hónap telt el az űrhajózás egyik óriási szenzációját hírül adó közleménytől, amelyet a szovjet hírügynökség, a TASZSZ jelentett be: a Vosztok–6 fedélzetén egy nő kering a Föld körül. A 26 éves űrhajós nevét hamar megtanulták az emberek. Az út azonban, amely a világhírhez vezetett, jóval hosszabb volt.

Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova június 16. és 19. között negyvennyolcszor kerülte meg a bolygónkat; 70 óra és 50 perc alatt 2 millió kilométert tett meg az űrben. A legendák szerint egy Majakovszkij-idézettel vágott neki a feladatnak: „Ég! Kalapját kapja le, hallja? Jövök!”

Vajon legenda lenne az is, hogy Szergej Pavlovics Koroljov, az 1950-es évek végére a két világhatalom között egyre jobban kiélesedő űrverseny szovjet vezetője háromszor is keresztet vetett, amikor kiderült: Tyereskova küldetése sikerrel járt.

Arról viszont a szovjet űrprogram nagyhatalmú irányítója – akinek személyazonossága halálos titok volt az amerikai vetélytársak számára, hiszen csak „főkonstruktorként” emlegették még szakmai körökben is – maga is némi humorral beszélt, hogy nem volt egyszerű „lányokkal” dolgozni.

Az űrhajózás hajnalán még a szakértőknek is csak homályos elképzeléseik voltak arról, hogy miként hat a súlytalanság és a nyomában fellépő számos más tényező az emberi szervezetre. A leendő kozmonautákat ezért érthető módon egészen fiatal, állóképes férfiak közül válogatták ki.

Gagarint és társait – biztos, ami biztos – a legkegyetlenebb erőpróbáknak vetették alá, mielőtt kiléptek volna az űrbe. Azt nem tudjuk, kinek jutott eszébe, hogy nőkön is kipróbálják az űrutazás biológiai hatásait, mindenesetre Hruscsov, a kommunista párt főtitkára kapva kapott az ötleten.

Tisztában volt vele, hogy a propaganda szempontjából ez egy újabb „nagy csapás” lehet az amerikaiak számára.

Számos izgalmas írással találkozhatsz még a Múlt-kor magazin tavaszi számában!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár