2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már a bronzkorban is használhattak acélt Európa népei

2023. március 2. 09:50 Múlt-kor

A kutatók az Ibériai-félszigeten bukkantak annak nyomára, hogy az ott élő népek már 2 900 évvel ezelőtt, a késői bronzkorban is acéleszközöket használtak.

Vasöntés
Képünk illusztráció (forrás: Wikipedia / P sakthy / CC BY-SA 3.0)

Egy nemzetközi kutatás során geokémiai elemzésnek vetettek alá egy sor, az Ibériai-félszigeten talált kőoszlopot (sztélét), amely kimutatta, hogy ezek véseteit edzett acél eszközökkel készítették.

Ezt alátámasztja egy Rocha do Vigionál talált, vasból készült korabeli véső metallográfiai vizsgálata is. A szerszám széntartalma elégséges ahhoz, hogy acélnak számítson.

Mostanáig úgy tudtuk, hogy a terület lakosainak még a korai vaskorban sem álltak rendelkezésükre az acél készítéséhez szükséges ismeretek, nemhogy a késői bronzkorban.

Az ibériai bronzkort i. e. 1800 körültől számítjuk, míg a vaskor i. e. 900 körül kezdődött, az acélgyártás pedig a római hódítás után vált itt elterjedté.

Dr. Ralph Araque Gonzalez, a Freiburgi Egyetem régésze elmondta: „A Rocha do Vigioból származó véső és a környezet, amiben felleltük azt mutatja, hogy a vaskohászat (amibe az acél készítése és edzése is tartozik) a szétszórt ibériai kisközösségekben, önállóan fejlődött ki, és nem egy későbbi kolonizációs folyamat behatásaként.”

A Journal of Archaeological Science-ben publikált tanulmány szerzői kvarcalapú homokkőből készült sztéléken végeztek elemzéseket. „Akárcsak metamorf formája, a kvarcit, ez egy nagyon kemény kőzet, amely kő- vagy bronzeszközökkel nem munkálható meg, hanem kizárólag edzett acél szerszámokkal” – mondta Gonzalez.

A Rocha do Vigio-i véső vizsgálata felfedte, hogy heterogén összetételű, de meglepően magas széntartalmú acélból készült.

Eredményeik megerősítéséhez a kutatók egy hivatásos kőműves, egy kovács és egy bronzöntő bevonásával végeztek el egy kísérletet, amelynek során különböző anyagból készült vésőkkel próbáltak kvarchomokkő-mintákat megmunkálni.

Ez sem a kő-, sem a bronzszerszámokkal, de még a nem edzett vasból készült hegyű vésővel sem sikerült. „A késő bronzkori Ibéria lakói képesek voltak az acél edzésére, máskülönben nem tudták volna kifaragni a sztéléket” – vonta le a következtetést Gonzalez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár