2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Claude Monet és barátai

2003. december 2. 10:54

A magyarországi francia kulturális évad, a FranciArt zárásaként különleges kiállítás nyílik. A tárlat a Szépművészeti Múzeum frissen felújított első emeleti hat kiállítótermében és három kabinetjében kerül megrendezésre. A magyar kurátor, Geskó Judit.

Tengerpart, pályaudvar, parlament, tulipánmezők és vízililiomok

A kiállítást a Szépművészeti Múzeum szervezi a budapesti Francia Intézet és a dijoni Musée des Beaux-Arts segítségével. Több mint harminc európai és amerikai gyűjteményből érkeznek festmények, rajzok és szobrok a bemutatóra, a budapesti múzeum pedig három Monet-festményével, valamint rajz- és sokszorosított grafikai gyűjteményének legszebb negyven lapjával egészíti ki az anyagot.

Claude Monet ez alkalommal bemutatott mintegy huszonöt festménye közül több a normandiai tengerparton született tájkép, de szerepel a kiállításon a Gare Saint-Lazare pályaudvart (London, National Gallery), a londoni Parlamentet (Lille, Musée des Beaux-Arts), a holland tulipánmezőket (Musée d'Orsay) és a vízililiomokat (Párizs, Lycée Claude Monet) bemutató sorozat egy-egy darabja is. A festőbarát Renoirnak Claude Monet-t ábrázoló csodálatos portréja mellett (Párizs, Musée d'Orsay) láthatjuk majd Edouard Manet-nak a Monet családot erdőszéli pihenője közben ábrázoló egyedülálló életképét (New York, Metropolitan Museum) és Renoir festményét, amely ugyancsak a Monet család pihenőjét ábrázolja (Washington, National Gallery).

Camille Pissarro, Gustave Caillebotte, Alfred Sisley és Paul Signac festményei is szép válogatásban szerepelnek majd a kiállításon. A tárlat az impresszionista mesterek alkotásait tematikus csoportokba rendezi (a normandiai táj, a londoni, hollandiai és velencei utazások, a Szajna partja), és külön hangsúlyt fektet az idős Claude Monet, valamint a szobrász Auguste Rodin barátságának az illusztrálására.

Az impreszionisták festői törekvéseit történeti kontextusba helyezi a nagy elődök, Courbet, Daubigny, Jongkind és Boudin műveinek bemutatása. Budapestre érkezik Gustave Courbet-nak a berlini Alte Nationalgalerie-ben őrzött híres képe, amely az étretat-i tengerpart nevezetes sziklaszirtjeit ábrázolja (Les Falaises d'Étretat)... melyet Monet is többször megfestett !

Claude Monet és barátai
2003. december 1. hétfő - 2004. március 15. hétfő
Szépművészeti Múzeum

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár