2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy tánc az élet: megjelent a Táncművészeti Egyetem néptánctagozatának történetét feldolgozó könyv

2022. október 21. 19:34 MTI

Egy tánc az élet címmel gazdagon illusztrált kötet jelent meg a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) néptánctagozatának elmúlt 50 évéről. A kiadványt csütörtökön mutatták be Budapesten.

Mint az MTE csütörtöki közleményében írták, az egyetem jogelőd intézményében, az Állami Balett Intézetben 50 éve kezdődött el a professzionális néptáncművész-képzés.

Az évforduló alkalmából összeállított magyar és angol nyelvű kötet gazdag fotóanyaggal illusztrálva mutatja be a néptáncoktatás és a néptánctagozat elmúlt 50 évének történéseit és kiemelt művészeit. A kötetet csütörtökön az egyetem oktatói, tanulói, a táncélet meghatározó szereplői előtt mutatták be.

Felidézték, hogy a hazai táncélet a második világháború után átalakult. A szovjet típusú kultúrpolitika a balett és a néptánc fejlesztésére helyezte a hangsúlyt: a Magyar Állami Operaház balettegyüttesét alkalmassá tették egész estét betöltő balettek előadására, és kialakították a hivatásos néptáncegyüttesek rendszerét is.

Ebben az időszakban ugrásszerűen nőtt az amatőr néptánccsoportok száma: 1946-ban száztíz, 1947-ben kétszázötven, 1948-ban négyszáz, 1949-ben pedig már kétezer ilyen közösség működött. 1950 szeptemberében megnyílt az Állami Balett Intézet, amelynek neve 1990-től Magyar Táncművészeti Főiskola, 2017-től pedig Magyar Táncművészeti Egyetem lett.

A már 1983-ban főiskolai rangra emelt, általános iskolát, gimnáziumot, továbbá középiskolai kollégiumot is fenntartó intézmény a hazai művészeti felsőoktatásban egyedülálló képzési modellt honosított meg. Az intézmény képzési kínálatában a néptánc a kezdetektől fogva jelen volt, és mindmáig meghatározó jelentőségű – hangsúlyozták.

„Az Egy tánc az élet – A Néptánc Tagozat 50 éve című kötet ennek történeti alakulását tekinti át, felidézve a kiemelkedően gazdag és nemzeti szempontból meghatározó kulturális értéket képviselő hazai néptánc és néptáncképzés főbb állomásait” – írták a közleményben.

A kötetet Sztanó Hedvig Martin György-díjas néptáncművész, filmrendező mutatta be. Az esemény alkalmából tarott beszélgetésben Hortobágyi Gyöngyvér Harangozó Gyula-díjas táncművész, néptáncpedagógus, a néptánc tanszék korábbi vezetője, a könyv egyik szerkesztője; Váradi Levente fotóművész; Csillag Pál, Magyar Ezüst Érdemkereszttel díjazott balettmester és fotóművész, valamint Fodorné Molnár Márta, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora vett részt.

A könyvbemutatón adták elő a Generációk találkozása című műsort, amelyben az elmúlt ötven év képviseletében az első évfolyam táncosai és a mai fiatalok is közreműködtek.

Az eseményen a résztvevők megemlékeztek Zórándi Máriáról, az MTE korábbi rektoráról, aki 2010-ben hunyt el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár