2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gazdasági világrendszer születik

2004. július 1. 13:00

Hatvan évvel ezelőtt tartották a Bretton Woods-i konferenciát, melyen a nyugati szövetségesek lerakták a háború utáni gazdasági világrendszer alapjait.

A győzelem küszöbén álló nyugati nagyhatalmak és szövetségeseik - összesen 44 állam - képviselői 1944. június 1-jén az egyesült államokbeli Bretton Woodsban konferenciára gyűltek össze. A június 22-ig tartó gazdasági koferencia témája a háború utáni világgazdasági rendszer alapjainak meghatározása volt. Itt dolgozták ki a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap alapokmányát, amelyet egy évvel később 29 állam képviselői írtak alá.


Gazdaságtörténészek szerint az 1950-es és 60-as évek látványos gazdasági fellendülését nagymértékben a Bretton Woodsban kialakított rendszer segítette elő a nyugati féltekén.


Bretton Woods nagy előnye volt, hogy szilárd nemzetközi fizetési rendszert hozott létre, szabályozott átváltási piaccal. Az itt kialakított aranyparitásos valutaátváltási rendszer majdnem 30 évig működött, 1973-ban viszont összeomlott.


Az 1970-es évek második felében kialakított mozgó valutaátváltási rendszer biztosítja ugyan a világgazdaság olajozott működését, de korántsem olyan stabilitással, mint a Bretton Woods-i rendszer.


Az Európai Unió 1979-ben az Európai Monetáris Rendszerrel a valutáris együttmködés új, a Bretton Woods-i rendszerhez részben hasonló intézményét hozta létre.

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár