2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Immár hallgatni is lehet az absztrakt úttörő Vaszilij Kandinszkij festményeit

2021. február 12. 14:25 MTI

Az absztrakt festészet egyik úttörője, Vaszilij Kandinszkij hangjait, formáit és színeit teszi mindenki számára átélhetővé a Google Arts & Culture Sounds like Kandinsky elnevezésű, a párizsi Pompidou Központtal együttműködésben megvalósított projektje.

Hallható színek és formák

Vaszilij Kandinszkijnak állít emléket a Google Arts & Culture legújabb projektje. Az érdeklődők interaktív módon ismerkedhetnek meg az absztrakt festészet egyik úttörőjének életével, munkásságával.

A Google kulturális platformja a párizsi Pompidou Központtal együttműködésben valósította meg a Kandinszkij ikonikus munkáit és exkluzív életrajzi fényképeit bemutató, Sounds like Kandinsky elnevezésű projektet.

Kandinszkij a szinesztézia nevű mentális betegsége révén színeket és formákat is hallott. A szinesztézia képességét az online tárlat látogatói is megtapasztalhatják: egy interaktív gépi tanulási kísérlet részeként maguk is belehallgathatnak egy Kandinszkij-alkotásba, színek és formák hangjait lejátszva.

A művészeti projekt része emellett egy kiterjesztett valóságot alkalmazó Zsebgaléria, amely egy virtuális kiállítótérbe viszi a nézőket, ahol közelről felfedezhetik Kandinszkij közkedvelt műalkotásait.

A világ legnagyobb Kandinszkij-gyűjteményét birtokló Pompidou Központnak és Nina Kandinszkij személyes hagyatékának köszönhetően a projekt több száz ritka személyes fényképet is bemutat, ilyen a Paul Klee festőművésszel vagy a Kandinszkij feleségével közös fotó, amelyeket még sosem láthatott korábban a közönség.

A Google Arts & Culture platformja több mint 80 ország több mint 2000 kulturális intézményének kulturális kincseit teszi hozzáférhetővé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár