2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

„A világ legrégebbi vérét” őrizte meg a szibériai talaj egy újszülött őscsikóban

2019. április 24. 16:50 Múlt-kor

Folyékony halmazállapotú vért nyertek ki orosz és dél-koreai kutatók egy 42 000 éve halott csikóból. A felfedezés nagy lendületet adott azon reményeknek, hogy idővel a tudomány számára lehetségessé válik kihalt fajok újbóli életre keltése klónozással.

„A boncolás gyönyörűen megőrződött szerveket mutatott” – mondta Szemjon Grigorjev, a jakutszki  Mamutmúzeum vezetője. „A szív ereiből folyékony vérmintákat sikerült kinyerni – a temetés kedvező körülményeinek és a permafrosztnak köszönhetően 42 000 éven át folyékony halmazállapotú maradt. Az izomrostok is megőrizték természetes pirosas színüket. Most már bizton állíthatjuk, hogy ez a legjobban fennmaradt jégkorszaki állat, amelyet a világon valaha találtak.” Dr. Grigorjev azt is elmondta, a csikó annyiban is kivételes állapotban őrződött meg, hogy nem találhatók rajta külsérelmi nyomok.

„Ez rendkívül ritka a paleontológiai leleteknél, mert legtöbbjük vagy hiányos, több darabban kerül elő, súlyos testi deformációkkal, vagy erősen mumifikálódott. A csikó szőre ép annak fején, lábain és testének egy részén is. Sörénye és farka fekete, teste többi részén pej. A szőr fennmaradása önmagában tudományos szenzáció, hiszen minden korábbi őslovat szőr nélkül találtak.”

A csikó vizsgálata a Jakutföldi Egyetem csapata és a dél-koreai Szuam Biotechnikai Kutatási Alap tudósai által végzett közös munka keretében zajlik, amely immár második hónapjába ért. „Vizsgálataink azt mutatták ki, halálának pillanatában a csikó egy-két hetes lehetett, tehát nemrég született” – mondta Grigorjev. „Ahogy a jó állapotban fennmaradt őskori állatok maradványainak korábbi eseteiben, úgy itt is a sárba fulladás volt a halál oka – a sár aztán megfagyott, és permafroszttá vált. Sok sár és iszap került elő a csikó emésztőrendszeréből, ezt élete utolsó másodperceiben nyelte le.”

A tudósok jelezték, „bíznak a sikerben”, hogy sejteket tudnak kinyerni ebből a csikóból, hogy klónozhassák a kihalt fajt, amely a Lenszkaja nevet viseli. Elmondásuk szerint már zajlik annak a kancának a kiválasztása, amely világra hozhatja az életbe visszahozott faj első modern példányát. Micsil Jakovlev, az egyetem médiafőnöke elmondta: „Remélhetőleg a világ hamarosan találkozhat a 42 000 évvel ezelőtt élt csikó klónjával.”

A csikót a Bagatajka nevű termokarszt mélyedésben találták 2018-ban, az északkelet-oroszországi Jakutföldön. „Életre keltésének” projektje a gyapjas mamut sokak által áhított  hasonló újjáélesztésének előfutára lehet – mindkét vállalkozáson ugyanazok a tudósok dolgoznak. A csikó a Japánban tartandó, júniusban kezdődő egyéves „A Mamut” című kiállítás egyik darabja lesz. A kiállításra több mint 30 kiállítási darabot visznek Jakutföldről. „Először fogjuk kiállítani a világ egyetlen fagyott mamutormányát, valamint a jukagiri bölény, egy ősi fogolyfaj és a bagatajkai ló maradványait is” – mondta el Grigorjev.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A csikóból nyert vérminta (kép forrása: The Siberian Times)A csikó több testrészén a szőr is épen fennmaradt (kép forrása: The Siberian Times)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár