2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Aznap: 1986. február 18.

2019. február 18. 16:06 Múlt-kor

1986. február 18-án lámafesztivált tartottak Tibetben, kiderült, hogy mi okozta a komáromi malomtüzet, egy közreadott amerikai tanulmány beszámolt, hogy 2020-ra már 30 cm-rel magasabb lesz az óceánok szintje, Csepelen Kun Bélát ünnepelték, ám a magyarok a Mecsek irányából várták a legfontosabb híreket.

Több víz van a Marson, mint eddig gondoltuk

„A Mars bolygón az amerikai tudósok szerint sokkal több víz van, mint eddig feltételezték. A NASA amerikai űrhajózási hivatalnak a kaliforniai Mountain View-i kutatóközpontjában dolgozó munkatársai a Marshoz fellőtt Mariner és Viking pilótanélküli űrszondák húszezer fénykép-felvételének értékelésekor arra következtettek, hogy a bolygó pólusait állandóan jég borítja. Azonkívül egyes jelenségek kiszáradt folyóvölgyekként és tavakként értelmezhetők” – tudósított a Magyar Nemzet.

Lámafesztivál Tibetben

„Lámafesztivált tartanak Tibetben, a „kulturális forradalom”, 1966. kezdete óta első ízben. A tibeti buddhisták holdújévi imaünnepségén közös imádkozással köszöntik az új évet, és a kéthetes fesztivál keretében avatják fel a lámaizmus új papjait is” – adta hírül a Népszabadság.

A csádi külügyminisztérium Líbiát vádolja a bombázásokért

„Az agresszió kiszélesítésével vádolta Líbiát közleményében a csádi külügyminisztérium. A közlemény volt az első hivatalos csádi reagálás arra, hogy bombázták az afrikai ország fővárosának repülőterét. A dokumentum szerint a bombatámadás csak kisebb károkat okozott, de a légikikötőt lezárták a polgári járatok elől. A csádi közlemény azzal vádolta Moamer el-Kadhafi líbiai vezetőt, hogy „nem akar megállni a 16. szélességi foknál, s Líbia egész Csádot be akarja kebelezni”. Mint ismeretes, Líbia és Franciaország 1984-ben megegyezett abban, hogy kivonják csapataikat Csádból, s ezzel egyidejűleg Párizs a 16. szélességi foknál nem hivatalosan kettéosztotta az országot” – írta a Népszava.

Az ékszíj volt a „gyújtogató”

„A komáromi malomtűz oka az ékszíjak túlmelegedése volt. Mint a szakvéleményben áll, a hengerszék telítődése miatt először leálltak a hengerek, majd a villanymotor meghajtótárcsáján levő ékszíjak melegedni, izzani kezdtek, s végül lángra lobbantak. A sok éghető és könnyen gyúló anyagot tartalmazó környezetben a lángok gyorsan tovaterjedtek. A felelősség és a kárérték megállapítására a vizsgálat még folyik” – tudósított a Magyar Nemzet.

Harminc év alatt harminc centimétert emelkedik a világtengerek szintje

„Valamikor 2015 és 2020 között már harminc centiméterrel lesz magasabb a jelenleginél az óceánok, tengerek szintje, és ez már érzékelhető gondokat okoz majd — állapítja meg az Egyesült Államok Tudományos Akadémiájának tanulmánya. A kérdéssel foglalkozó testület megállapításai néhány hónap múlva jelennek csak meg nyomtatásban, a sajtót azonban tájékoztatták a fő megállapításokról. E szerint az elmúlt száz évben tíz centiméter volt a vízszint emelkedése. Az utóbbi időben az éves ütem gyorsult. Az ok: a sarkvidéki gleccserek olvadása, mert még mindig tart a jégtakaró visszavonulása a legutóbbi jégkorszak óta. A harminc centiméternyi vízszint-emelkedés átlagosan harminc méternyi partsáv elvesztését jelenti, valamint azt, hogy a tenger sója behatolhat a környék kútjaiba, s a viharok idején a szökőárak nagyobb veszélyt jelentenek majd. A világ néhány pontján az óceán emelkedésének katasztrofális következményei lehetnek, ha idejében nem készülnek fel rá. Az amúgy is túlnépesedett Banglades területének tíz százalékát veszíti el, s a megművelhető földek egyötödét. A szökőárak az alacsonyan fekvő országban eddig ezrek halálát okozták” – adta hírül a Népszabadság.

Jégképződés ellen kálciumklorid

„A harkovi tudósok tudományos kutatásokkal és kísérletileg is igazolták, hogy a közutakon képződő jég megolvasztására a kálciumklorid sokkal alkalmasabb, mint a hagyományos homok- és sókeverék. Az új eljárás tízszer kevesebb hatóanyagot igényel és olvadás után az úttest is tiszta marad. Az sem elhanyagolható tény, hogy a jeget a só csak mínusz 10 C fokig, a kálciumklorid pedig mínusz 50 C fokig terjedő hőmérsékleten is megolvasztja” – számolt be a Megyei Tükör, az RKP Kovászna Megyei Bizottsága és a Megyei Néptanács lapja.

Bejrút felé nyomulnak az izraeli egységek

„Kedd délelőtt az izraeli hadsereg folytatta példátlan méretű akcióját Dél-Libanonban, mégpedig az úgynevezett biztonsági övezet (azaz az izraeli csapatok által megszállt dél-libanoni területektől) északra. A libanoni területre mélyen behatoló több mint ezer, helikoptereiktől és páncélosoktól támogatott izraeli katona a hadseregnek azt a két tagját keresi, akiket a síita — szunnita szélsőségesekből álló iszlám ellenállási front tagjai ejtettek hétfőn fogságba — az Izraellel együttműködő áruló libanoni tiszt, Antoine Lahad egyik emberével együtt. A Dél-Libanon területén folyó, több mint húsz falvat érintő izraeli hadművelet — bejrúti hírmagyarázók szerint — kiterjedhet Bejrút irányába, és gyökeresen megváltoztathatja a libanoni belpolitika jelenlegi képletét. Kedd délben Bejrútban tüzérségi tűz volt hallható. A libanoni főváros felett izraeli gépek cirkáltak” – adta hírül a Népszabadság.

Könnyűbúvárok a bányákban

„Speciálisan kiképzett könnyűbúvárok segítségét is igénybe veszik az üzemzavarok elhárítására a Tatabányai Szénbányák vízveszélyes bányáiban. A föld alatti térségekben ugyanis nagy mennyiségű fakadó víz gyűlik össze, amit kútszerűen kiképzett víztározókban, úgynevezett zsompokban gyűjtenek össze. A könnyűbúvárok a tatabányai MHSZ-klub tagjai. A szénbányákkal kötött szerződés szerint havonta egyszer, de szükség esetén többször is lemerülnek a mányi, a nagyegyházi és a csordakúti bányák zsompjaiba” – írta a Népszava.

Házbontás robbantással

„Kedd délután a fővárosban, a Bajcsy-Zsilinszky út 44-es számú ház felső szintjét robbantással bontották a 2-es számú Építőipari Vállalat szakemberei. A robbantás idején rövid ideig elterelték a forgalmat, amely a bontás után azonnal megindulhatott, mert a törmelék csak a ház belső udvarába zuhant, az úttest tiszta maradt” – írta a Népszabadság.

A vádak szerint 3 millió embert megakadályoztak a szavazásban a Fülöp-szigeteken

A választások tisztaságára ügyelő Fülöp-szigeteki polgárjogi szervezet, a NAMFREL február 18-i közlése szerint a február 7-i szavazáskor 3,3 millió választójogosultat nem engedtek az urnákhoz. „Mint Jose Concepcion, a gyakorlatilag ellenzéki szerepet betöltő szervezet elnöke kedden elmondta, azon a területen, ahol ez történt, Corazón Aquino ellenzéki elnökjelölt hívei voltak többségben. A NAMFREL-vezető emlékeztetett arra, hogy a parlament szavazatszámláló bizottsága (amelyet Marcos hívei uraltak), a múlt héten másfél milliós szavazattöbbséggel hozta ki győztesnek az elnököt, vagyis egyedül ez a 3,3 millió választó lényegesen megváltoztathatta volna az eredményt. Kedden Manilában mintegy kétezer diák nyilvánosan elégette kormánypárti lapok példányait, és egy időre körülzárta egy állami televízióállomás épületét. Aquino asszony — mint jelentettük — a szavazatszámlálás eredményének kihirdetése után felszólította híveit; a választási csalások elleni tiltakozásul bojkottálják a Marcos-párti tömegtájékoztatási eszközöket” – adta hírül a Népszava.

Kun Béla születésének 100. évfordulóját ünnepelték Csepelen

„A csepeli munkásmozgalomnak a Tanácsköztársaság kivívásáért és védelméért vívott harcára is emlékezve avattak kedden Csepelen Kun Béla-emléktáblát, majd tartottak ünnepi megemlékezést a nagy forradalmár születésének 100. évfordulója alkalmából. Először a Tanácsház téren — azon a helyen, ahol 1919. március 18-án a csepeli munkások Kun Béla és a többi letartóztatott kommunista vezető szabadon bocsátását követelték — avatta fel Szépvölgyi Zoltán, a Fővárosi Tanács elnöke Kalló Viktor Munkácsy-díjas szobrászművész domborművét. A XXI. Kerületi Pártbizottság székházának falán elhelyezett emléktábla Kun Bélát egy munkásgyűlésen ábrázolja” – magyarázta a Népszabadság.

Ozsvárék elhagyhatták a kórházat

„Kedd délután értesültünk róla, hogy Ozsvár András Európa-bajnoki ezüstérmes cselgáncsozónk karambolozott... A Dózsa György út és Gorkij fasor sarkán egy Barkas autó megcsúszott, összeütközött egy Zsigulival és egy Polski Fiattal. Ez utóbbiban ült Ozsvár és sportolótársa, Farkas Attila, a Bp. Honvéd válogatott cselgáncsozója, valamint Hangyási László edző. Azonnal a mentőszolgálatot hívtuk, ahol az ügyeletestől megtudtuk, hogy a három sportembert a Sportkórházba szállították. Újabb telefon. A Sportkórház sebészetén dr. Csépai Dezső ügyeletes orvos készségesen adott felvilágosítást: — Ozsvár András és Farkas Attila kisebb sérülést szenvedett, de gondos ápolás után, délután már elhagyhatták a kórházat. Hangyási László edző sérülése sem súlyos, viszont agyrázkódást szenvedett, s ezért megfigyelés alatt áll. Remélhetőleg néhány nap múlva ő is egészségesen távozik” – adta hírül a Népsport.

Omlás a Mecseki Szénbányában

„A Mecseki Szénbányák Vasas Bányaüzemében kedden délután 16 óra 15 perckor a frontfejtésen omlás történt. A mentési munkák azonnal megkezdődtek, és jelenleg is folynak” – adta hírül a csekélyke hírt a Magyar Nemzet másnap, 1986. február 19-én. Újabb egy nappal később már lényegesen többet lehetett tudni: „A Mecseki Szénbányák Vasas Bányaüzemében kedden bekövetkezett fejtésomlás után, az egész ország figyelmétől és aggódásától kísérve, szervezetten és nagy erőikkel mentik a bennrekedt bányászokat. Az eddigi erőfeszítések eredményeként Berzsenyi Géza csillést, Jung Miklós, a lengyel Wladislaw Straczynski, Bogumil Marczak vájárt sikerült élve kimenteni. A bányamentők már csak holtan tudták a felszínre hozni Szonda László csapatvezető vájárt, Brandt József és Jozef Czwykla vájárt. Az omlásban maradt további nyolc dolgozó kimentésén a bányamentőik nagy erőfeszítéssel dolgoznak” – számolt be a Népszabadság. Végül tizenegy bányász vesztette életét a katasztrófában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Magyar Nemzet, 1986. február 19.Magyar Nemzet, 1986. február 19.Népszabadság, 1986. február 19.Ludas Matyi, 1986. február 19.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár