Így nézett ki a „falánk” Viktória királynő étrendje
2017. június 12. 12:58
Viktória királynő híres volt étvágyáról, és étrendjét elnézve nem meglepő, hogy míg esküvője alatt még mintegy 45 kilót nyomott, addig halála előtt már legalább 127 centis derékbőséggel rendelkezett. Borjú- és ürüételek, sütemények és curry – ilyen volt Viktória királynő étrendje.
Korábban
Annie Gray gasztrotörténész szerint Viktória gyerekként édesanyjának, Viktória szász-coburg-saalfeldi és kenti hercegnőnek köszönhetően tej és kenyér által meghatározott diétán élt. Miután azonban 18 évesen királynő lett, étrendje megváltozott, és a finomságok iránti fogékonysága révén hamarosan 58 kilót nyomott.
Miután Lord Melbourne miniszterelnök (1835 és 1841 között) kijelentette, hogy Viktória „kövérnek látszik”, az ifjú királynő elhatározta, mindent megtesz annak érdekében, hogy leadja a plusz kilókat. Mire 1840-ben összeházasodott Albert herceggel, már mindössze 45 kilót nyomott, és annak ellenére, hogy 17 év alatt kilenc gyeremeket szült, férje 1861-ben bekövetkezett haláláig az alakja nem változott jelentősen.
Miután azonban Albert meghalt, a királynő a bánat elől az ételekhez menekült, és Annie Gray, a The Greedy Queen (A falánk királynő) című, nemrég megjelent munka szerzője szerint majdnem bizonyos, hogy idegösszeomlása is volt, az pedig kétségtelen tény, hogy a tragédiát követően nagyon gyorsan gyarapodott a tömege. Gray szerint – talán kissé merész árukapcsolással – egyenesen arról van szó, hogy Viktória hiányolta a szexet, és annak hiányában kezdett túlzott ételfogyasztásba.
A gasztrotörténész szerint tinédzserként anorexiával küzdött, és az ételt egyfajta eszközként használta – még az is előfordult, hogy szándékosan elhagyott étkezéseket. Ehhez képest idősebb korában állítólag már arra is képes volt, hogy fél óra alatt 7-8 fogást is elfogyasszon. A királynővel ily módon nem lehetett túl kellemes együtt étkezni, mivel a protokoll szerint amint befejezte adagja elfogyasztását, mások sem ehették tovább az adott ételt.
A királynő egyik vendége visszaemlékezésében arról számolt be, hogy az uralkodó mindent megevett, ami a keze ügyébe került, és vacsora után még sajtot, valamint körtét is fogyasztott. Magánál a vacsoránál pedig a vendégeknek gyakorlatilag egy szusszanásnyi idejük sem maradt, a királynő torkosságának köszönhetően ugyanis azonnal hozták a következő fogást, amint végzett az egyikkel. Annie Gray szerint a királynő túlzottan jó étvágya túlmutat önmagán: a jó élet iránti vágyát, mohó életszeretetét tükrözi.
Ez azonban élete végére odáig vezetett, hogy extrém méretű csípőbőséggel rendelkezett, és hírhedten bő alsóneműket kellett hordania. Egyes beszámolók arról tanúskodnak, hogy a királynő az 1890-es években már nem is az időskori alsóneműi által bizonyítékkal is alátámasztott 50 hüvelykes (127 centis), hanem akár 60 hüvelykes (152 centis) derékbőséggel is rendelkezett.
Érdekesság ezenfelül, hogy a királynő – köszönhetően elsősorban az indiai szolgájával, Abdul Karimmal kialakított jó kapcsolatának, a curry egyik legnagyobb brit rajongjója volt. A kettejük kapcsolatáról szóló, Judi Dench főszereplésével játszódó film hamarosan a mozikba kerül.
Viktória tipikus napi étrendje:
Reggeli:
- ürüborda burgonyával
- kenyér, pirítós és kekszek
Ebéd:
- báránykotlett, spárga és hideg szárnyas sült
- fahéjjal megszórt tejberizs
- gyümölcsbefőtt
Vacsora:
- buggyantott tojás és húsleves
- nyelvhal gratin és sült tőkehal
- sült marhahús és kappan spárgával
- vol-au-vent (tésztakosár) besamelmártással és grillezett tojással
- sárgabarack-kosárka
- krémmel töltött ostya
Esti nassoláshoz:
- hideg húsok és piték
- friss gyümölcsök
A királynő kedvenc desszertjei:
- borkocsonya
- vaníliakrém
- kekszek
- cseresznyés vol-au-vent
- „chantillyi turbán” (turbánalakú édesség)
- nugát
- cukorból készült fészek
- német csokoládétorta
- friss gyümölcs
Viktória ürükotlett receptje:
- 6 uncia (1 uncia 28 grammal egyenlő) hideg ürühús
- 3 uncia átrostált zsemlemorzsa
- 1 kanál só
- korallmoszat bors
- 2 uncia darált gomba
- 1 uncia szarvasgomba
- fél teáskanál currypor
- fél uncia vaj
- fél uncia liszt
- fél pint marhahúsleves
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
5. Magyarország gazdasága a 20. században
I. Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra, pénzügyi és gazdasági ismeretek
- 1946 nyarára olyan értéktelenné vált a pengő, hogy az utcán hajították el a bankjegyeket
- 1956 miatt is késett a Borsodi Vegyi Kombinát elindulása
- Volt, aki féltette a túl sok szabadidőtől a népet a szabad szombatok bevezetésekor
- A rendszerváltoztatás belülről
- A haderő mellett a gazdaság fejlesztését is megcélozta a győri program
- Naponta nőttek tizenötszörösükre az árak a hiperinfláció idején
- Különösen kegyetlen körülmények között dolgoztatták a Hortobágyra kitelepítetteket
- Miért sikerült a lengyeleknek az, ami a magyaroknak nem?
- Nyolc áldozatot követelt a Kádár-korszak sikervállalatának építése
- Egyedi humorával nyűgözte le a közönséget Latabár Kálmán 18:05
- Macbeth, a tragikus hős és VI. Jakab, a boszorkányos király 16:05
- A protestánsok sérelmei vezettek az első defenesztrációhoz Prágában 15:05
- Az aszódi Podmaniczky–Széchényi-kastély 10:35
- Megpecsételte Napóleon sorsát a végzetes oroszországi hadjárat 09:50
- Saját országának nevét is megváltoztatta Mobutu, Zaire elnöke 09:05
- Utolsó pillanatáig nevettetett Harry Einstein, a nagy komédiás tegnap
- A politikai rendőrség még a szabadságharc után is veszélyesnek tartotta Mindszenty Józsefet tegnap