2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Száműzik a fedetlen térdeket és vállakat Angkorvatból

2016. július 7. 15:22 MTI

Kizárólag megfelelő öltözékben léphetnek be a látogatók augusztustól a világörökséghez tartozó 12. századi templomegyüttes, a kambodzsai Angkorvat területére.

A régészeti komplexumot felügyelő hatóság, az Apsara Authority szóvivője, Long Kosal szerint az augusztus 4-én életbe lépő korlátozás értelmében a helyi és külföldi turisták kizárólag térd alá érő nadrágban és szoknyában, illetve a vállakat takaró felsőrészekben léphetnek be a templomegyüttes területére. A nem megfelelő ruházatban érkezőknek át kell öltözniük ahhoz, hogy beléphessenek a komplexumba.

Long Kosal szerint a tilalomra azért van szükség, mert "a túlságosan sokat mutató ruhák viselése sérti a templom szentségét". Az Apsara Authority az érintett minisztériumokat, az utazási- és idegenvezető irodák, szállodák, valamint fuvarozó vállalatok egyesületeit is értesített a múlt héten a korlátozás bevezetéséről. A komplexumba készülő turisták a hatóság - hamarosan angol nyelven is elérhető - honlapján tudnak előzetesen tájékozódni arról, hogy mely viseletek és magatartási formák tiltottak a területen.

A hatóság tavaly decemberben kiadott "magatartási szabályzata" a megfelelő öltözék meghatározásán túl kitér arra, hogy a látogatóknak tilos megérinteniük a faragványokat, leülniük a törékeny szerkezeti elemekre, dohányozni, belépni a lezárt területekre és szelfizni a helyi szerzetesekkel. A kódex továbbá figyelmeztet, hogy a templomegyüttes kifosztása, megrongálása, valamint a nemi szervek nyilvános mutogatása és a közterületen való meztelenkedés bűncselekménynek számít. Tavaly egy csapat nyugati turista meztelenül pózolva fényképezkedett a parkban, néhányat közülük sikerült elkapni, őket megbírságolták és kiutasították a területről.

A Kambodzsa északnyugati részén fekvő Sziem Reap tartományban fekvő Angkorvatot 1992-ben nyilvánította a világörökség részévé az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), és a templomegyüttes az ország legnépszerűbb turistalátványossága, tavaly 2,1 millió külföldi látogató kereste fel. A legfrissebb kormányzati adatok szerint a 12. századi helyszín 31,2 millió dolláros jegybevételt produkált 2016 első hat hónapjában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár