2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az inkvizíció áldozatainak maradványaira bukkanhattak rá egy szeméttelepen

2015. augusztus 19. 17:46 MTI

A portugál inkvizíció tucatnyi zsidó áldozatának csontvázait találhatták meg a kutatók egy hajdani szeméttelepen. Az inkvizíció több száz zsidót égetett meg máglyán és tartott embertelen, halált okozó körülmények között a börtöneiben.

A szakemberek a Lisszabontól 135 kilométerre keletre fekvő Évorában, az inkvizíció egykori telepén bukkantak rá a maradványokra. A területet 1568 és 1634 között használták. A három férfi és kilenc nő tetemét "háztartási hulladékhoz hasonlóan dobták annak idején a szeméttelepre" mindenfajta temetési szertartás vagy síremlék nélkül, a csontvázak kitekeredve hevertek a talajon" - számoltak be a kutatók a Journal of Anthropological Archaeology című folyóirat szeptemberi számában.

A portugál inkvizíciót 1536-ban hozták létre. Leggyakoribb vádja a tiltott zsidó szokások gyakorlása volt. Az inkvizíció több száz zsidót égetett meg máglyán és tartott embertelen, halált okozó körülmények között a börtöneiben. A tisztességes temetést megtagadták a zsidóktól. A szakemberek szerint ugyanakkor képtelenség biztosra mondani, hogy a feltárt csontok valóban zsidó emberektől származnak. Az ásatási munkálatokat 2007 és 2008 folyamán végezték az inkvizíció egykori épületének helyreállításakor. Az évorai és a coimbrai egyetem munkatársai szerint mostanáig mindössze a terület 12 százalékát vizsgálták át.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár