2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kifehérednek van Gogh képei

2015. március 13. 18:18

Régóta kutatják, miért fehérednek ki a világhírű holland festőművész képei; tudósok szerint a plumbonacrit nevű ásvány lehet a rejtély kulcsa.

Az Antwerpeni Egyetem kutatói Vincent van Gogh Búzamezők felhős ég alatt című (1889) festményét vizsgálták meg, hogy megfejtsék, miért halványodnak el és fehérednek ki a piros színek a művész képein. A szakértők szerint a rejtély kulcsa a plumbonacrit nevű ásvány, amely a levegővel érintkezve okozza a van Gogh többi festményén, így a Napraforgók vagy az Arles-i hálószoba (Hálószoba) című alkotásokon is látható káros jelenséget.

Koen Janssens vezetésével belga tudósok mikroszkopikus festékmintákat vettek a képen látható tó felszínéből, amelyen van Gogh eredetileg vörös ecsetvonásokkal akarta érzékeltetni a levelek őszi hatását. Az idők során azonban a vörös levelek elszürkültek, majd teljesen kifehéredtek. A szakemberek - akik kutatásuk eredményét az Angewandte Chemie című szaklapban ismertették - röntgen-pordiffrakciós vizsgálatokkal megállapították, hogy a minta közepe élénk vörös volt, a felszínhez közel azonban megváltozott.

A kutatók rájöttek, hogy a festő által felhasznált vörös ólomfestékben olyan ásvány van, amely fényre kifakul, s fehér kristályokat képez a képen. A helyzet csak még rosszabb lett, amikor később, a Búzamezők felhős ég alatt restaurálásakor cinkfehér pigmentet adtak azokhoz a részekhez, amelyekről úgy vélték, hogy eredetileg is fehér színű volt.

A kutatás eredménye segítheti a jövőben a restaurátok munkáját, hogy a holland művész által használt eredeti színek szerint állítsák helyre az alkotásokat, s egyúttal arra figyelmeztetett, hogy van Gogh többi képe is veszélyben van. "Sok olyanról tudunk, amelyen a vörös ólomoxid megjelent a képek felületén" - mondta el Janssens. "Jelenleg amerikai, olasz és holland kollégákkal vizsgáljuk az eozin stabilitását, amit van Gogh a vörös/bíbor tónusokhoz használt, hogy a fehér részeket rózsaszínné alakítsa - ez szintén nagyon gyorsan fakul" - fejtette ki a kutató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár