2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb ágyút emeltek ki Feketeszakáll hajójáról

2014. november 3. 16:18

Újabb ágyút hoztak a felszínre a Feketeszakáll néven ismert rettegett kalózvezér, Edward Teach hajója, az Anna királyné bosszúja fedélzetéről az észak-karolinai partok mellett - jelentették az amerikai hatóságok.

Feketeszakáll zászlóshajójából, az Anna királyné bosszújából (Queen Anne's Revenge) 1996-os felfedezése óta több mint 250 ezer tárgyi leletet - köztük 23 ágyút - nyertek ki a szakemberek. A legutóbbi, mintegy 180 centiméter hosszú és 272 kilogrammot nyomó ágyút másfél hete emelték ki az észak-karolinai partok mellett, a Beaufort-öbölnél a N.C. Division of Marine Fisheries kutatóhajóján, a Shell Pointon szolgáló búvárrégészek. John Morris projektvezető tájékoztatása szerint az ágyú kiemelése igen nehéz művelet volt, mivel ahhoz nagy mennyiségű vas, homok, illetve tengeri növények, állatok tapadtak rá.

Feketeszakáll (eredeti nevén Edward Teach vagy Thatch) az 1700-as évek elején tartotta rettegésben az Atlanti-óceánon hajózókat. Fiatalkoráról kevés információ maradt fenn. Az angliai Bristol városában születhetett 1680-ban, pályájának csúcspontján négy hajót és 300 kalózt irányított. Feketeszakáll a többi kalózhoz hasonlóan nem akarta a megtámadott hajókat elsüllyeszteni, csak rájuk ijesztett a mielőbbi megadás érdekében; a megfélemlítés során a vasat, üveget és ólmot tartalmazó lövedékek nagyon hatékonyak lehettek.

Feltételezések szerint Feketeszakáll 1717-ben, Martinique szigeténél támadt rá a La Concorde francia rabszolgaszállító hajóra. Flottájának legújabb díszét Anna királyné bosszúja névre keresztelte, amellyel azonban a Beaufort-öbölnél nemsokára zátonyra futott. Feketeszakáll kimenekült a süllyedő hajóból, de a Királyi Haditengerészet önkéntesei rátaláltak és egy ütközet során 1718-ban megölték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár