2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Különleges Herendi porcelánkiállítás a főváros szívében

2014. október 3. 17:52

A tradicionális, több mint 188 éves, ma is kézműves technikával porcelánt készítő Manufaktúra abban a bakonyi kisvárosban található, melynek neve szerte a világon egyet jelent a kiválósággal, tökéletességgel: Herend. Most a Mezőgazdasági Múzeummal közös szervezésben egy különleges válogatású kiállítás kerül megrendezésre.

A XIX. században porcelánt birtokolni az arisztokrácia kiváltsága volt. A féltve őrzött, Selyemúton Európába érkezett porcelánok pótlását a herendi cég akkori vezetője, Fischer Mór hihetetlen aprólékossággal és művészi érzékkel volt képes reprodukálni. Az 1826-ban Stingl Vince által alapított kis üzem ugyanis az ő vezetése alatt virágzott fel. 1842-ben már Kossuth Lajos is nagyra értékelte a Herendit, majd a nemzetközi siker sem váratott magára sokáig: a világ első világkiállításán a bájos bazsarózsákat és játékos pillangókat ábrázoló minta olyan csodálattal töltötte el Viktória királynőt, hogy rendelt egy nagyobb készletet e mintával. A jeles esemény emlékét máig őrzi Herend legismertebb mintája, a Viktória. Császárok és királyok azóta is, mind a mai napig kedvelik és értékelik a Herendit.

Az alapanyagok első érintésétől kezdve az utolsó ecsetsimításig a Herendi porcelán születése és díszbe öltöztetése az alkotó ember művészetének, a „kézzel készítésnek” különös ünnepe. Ma – 188 év történelmének és tudásának birtokában – a Manufaktúra már 16 ezer különböző formát, mintegy 4 ezer különböző mintát, és ezek szabad kombinációját képes előállítani. Bátran kijelenthető: a választék több mint széles, a lehetőségek szinte határtalanok. Hisz Herenden azt vallják: lehetetlen nem létezik, az csupán egy újabb lehetőség.

Herend hatalmas termékválasztékának köszönhetően bármilyen tematika alapján bemutatkozhat. Teszik ezt a főváros egyik jelképének számító Vajdahunyad Várában is, ahol a Mezőgazdasági Múzeummal közös szervezésben egy különleges válogatású kiállítás kerül megrendezésre. A Bakony vadjai, erdők, mezők virágai, gombái, tökéletes élethűséggel jelennek meg a gondosan válogatott tárgyanyagokon. Vadászathoz kapcsolódó dekorok, vadakat megformázó figurák, tarka virágok, zamatos gyümölcsök, s ínycsiklandó gombák a Herendin - összesen közel kétszáz remekmű.

A tárlat decemberben ráadásul egy kis téli, karácsonyi kollekcióval is kiegészül, s a kiállítás időtartama alatt – már a megnyitón is – festőbemutató színesíti a kiállítást. A Magyar Mezőgazdasági Múzeummal kialakult partneri viszonynak köszönhetően egy olyan Herendi kiállítás kerülhet megrendezésre a főváros szívében, melyre ezidáig nem volt még példa.

Kiállítások, tárlatvezetések és különleges programok a következő hónapokban:

2014. szeptember 20 – november 2. VARÁZSERDŐ – interaktív kiállítás és játék

2014. szeptember 12 – 2015. február 20. A pásztorok világa – Tisztelet Herman Ottónak

2014. október 3 – 2015. január 4. TERMÉSZETesen Herend –  A Herendi Porcelánmanufaktúra vendégkiállítása

2014. október 10. 16-20 óra Múzeumok Őszi Fesztiválja, A lámpás én vagyok – Tanárok éjszakája

2014. október 20. „Küldj 1 képet” pályázat eredményhirdetése

2014. október 24–26. Nemzetközi Díszmadár Kiállítás és Vásár

2014. november 8. Múzeumok Őszi Fesztiválja, Márton-napi őszbúcsúztató mulatság

2014. november 14–16. Cattleya, az orchideák királynője – Őszi orchideakiállítás és -vásár

2014. november 28–30. Újbor- és Sajtfesztivál

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár