2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dzsingisz kán öröksége Salgótarjánban

2014. szeptember 30. 11:17

A Dzsingisz kán öröksége címmel megnyíló kiállításon a látogatók Magyarországon először tekinthetik meg Belső-Ázsia legnagyobb hun sírjának, Gol Mod 2-nek a feltárását bemutató fotókiállítást a salgótarjáni Dornyai Béla Múzeumban.

A tárlókban régészeti leletek és másolatok sorakoznak, felvillantva a mongolok területén élt ókori lovas népeket. Szintén látható a kínaiak által megörökített különleges lófajta, a híres „mennyei ló” bronz másolata. Ezen kívül mongol numizmatikai ritkaságok, a mongolok néprajzi és vallási kincsei sorakoznak a tárlókban. A teremben helyet kapott egy mongol jurta, amely a tavalyi évben kiérdemelte az UNESCO szellemi világörökség címet. A kedden megnyíló kiállítás 2015. január 10-ig látogatható.

A “Dzsingisz kán öröksége” című kiállítás célja, hogy a magyar közönségnek ízelítőt adjon a mongol kulturális emlékekből és a hozzájuk kapcsolódó hagyományokból. A múzeum célja, hogy hiteles forrásokból tájékozódva a magyar közönség közelebb kerüljön a mongol néphez és történelméhez.

A kiállítás tárlóin keresztül, illetve az egyes helyszíneken  megrendezendő eseményein gyerekek, fiatalok és idősek sok érdekességet, új adatot megtudhatnak, előadók személyes élményein keresztül kerülhetnek közelebb az egykori világbirodalom örököseinek életéhez.

A látogatók nemcsak kiállítási tárgyakkal, de az október 18-i Mongol Napon tematikus előadásokon, programokon keresztül ismerhetik meg Dzsingisz kánnak a tanításait és bölcs mondásait, valamint fény derül arra a kérdésre is, hogy miért törtek be hozzánk 1241-ben Batu kán hadai, illetve miért nevezték őket tatároknak. Megkapjuk a választ arra is, mi vezetett a magyar királyok és Dzsingisz kán unokái közötti békekötéshez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár