2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megelőzhető lett volna-e az 1. vh. egy golyóálló mellénnyel?

2014. augusztus 6. 08:58

A Leeds-i Királyi Fegyverek Múzeumának szakértői kísérletekkel idézik fel a 100 évvel ezelőtti, tragikus kimenetelű eseményeket.

Ferenc Ferdinánd trónörökös feleségével, Chotek Zsófia grófnővel 1914. június 28-án érkezett Szarajevóba. Mikor konvojuk egy szűk utcánál próbált visszafordulni, hatalmas kavarodás történt. Balszerencsés véletlen volt, hogy a merényletről már letett Gavrilo Princip a közelben várakozott, és a tömegben sikerült a házaspár veszteglő kocsijához furakodnia. A szerb diák közvetlen közelről két lövést adott le, a főherceg azonnal, felesége egy óra múlva, a kórházban halt meg.

A merényletet az Osztrák-Magyar Monarchia és Németország ürügyként használta fel az első világháború kirobbantására. A bécsi diplomácia Németország biztatására 1914. július 23-án eleve teljesíthetetlen ultimátumot nyújtott át Szerbiának, majd július 28-án, pontosan egy hónappal a szarajevói merénylet után hadat üzent

A 100 évvel ezelőtt eldördült végzetes pisztolylövések óta sokan, sok helyen mutattak rá, hogy az első világháború - amelynek tényleges casus bellije a trónörökös házaspár meggyilkolása volt - minden bizonnyal Szarajevó nélkül is kirobbant volna. A Leeds-i Királyi Fegyverek Múzeumának (Royal Armouries Museum) szakemberei kísérleteikben jelenleg arra keresik a választ, hogy - csupán a szarajevói eseményekre koncentrálva - megelőzhető lett volna-e a világégés.

A projekt ötletgazdája Lisa Traynor, a Royal Armouries első világháborús szakértője, akinek keze ügyébe nemrégiben véletlenül egy Browning-féle félautomata FN Model 1910 pisztoly került, egy pontosan olyan fegyver, mint amivel a nacionalista szerb diák is kioltotta a trónörökös pár életét. Traynor ezek után vetette fel, hogy fegyverszakértők és történészek segítségével érdemes lenne "újrajátszani" a száz évvel ezelőtti eseményeket.

Mint ismeretes, a szarajevói merénylet idején Ferenc Ferdinánd egy selyemszövetből készült golyóállómellényt viselt, de mivel a főherceget gyilkosa nyakon lőtte, a ruhadarab nem tudta megvédeni az életét. A Royal Armouries szakértői gondoltak egyet és újraalkották a trónörökös golyóálló mellényét, amit "élesben" is teszteltek: ugyanúgy Browning-féle pisztollyal, ugyanolyan lőszerrel és pontosan ugyanabból a távolságból, ahonnan a szerb diák is elkövette a merényletet. Traynor elmondta, hogy bár nem akar elébe menni a szeptemberben folytatódó kísérletnek, annyit le lehet szögezni, hogy a Ferenc Ferdinánd által a végzetes napon viselt selyemszövet-mellény felfogta volna a testét érő golyókat.

A golyóálló mellényeknek ezt a típusát egy katolikus papból lett feltaláló, az ukrajnai Ternopil mellett 1869-ben született Casimir Zeglen alkotta meg 1893-ban, röviddel az után, hogy Patrick Eugene Joseph Prendergast megölte Carter Harrison chicagói polgármestert. Az 1897-ben tökéletesített, négy rétegű, szerves anyagokból - főleg selyemszövetből - készült, 3,175 mm vastagságú mellényt Zeglen nem sokkal később piacra dobta, találmányát pedig főleg akkoriban európai királyok és államfők vásárolták. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár