2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kétnyelvű folyóirat indult a szlovák-magyar közös múltról

2014. június 3. 16:57

2014 májusában új történettudományi folyóirat indult Kor/ridor címmel. A folyóirat két nyelven jelenik meg, szlovákul és magyarul, azzal a céllal, hogy beszámoljon a szlovák, illetve a magyar történetírás legújabb eredményeiről, illetve érdemi párbeszédet kezdeményezzen a közös múlt vitatott kérdéseiről.

A Kor/ridor folyóiratot az Országos Szlovák Önkormányzat Kutatóintézete adja ki a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történeti Intézetével, a Szlovák Tudományos Akadémia Történeti Intézetével és a Fórum Kisebbségkutató Intézettel közösen. Évente négy szám jelenik meg, a páratlan számok, az első és a harmadik magyar, a páros számok, a második és a negyedik szlovák nyelvűek.

A magyar és a szlovák lapszámok nem egymás tükörfordításai: a magyar számokban szlovák történészek tanulmányait olvashatjuk magyarul, a szlovák számokban magyar historikusok munkáit szlovákul – egyedül a recenziókat, bírálatokat közlő Kritika rovat írásai jelennek meg mind a két nyelvi verzióban. A szerkesztőség a lap első számában megjelent előszó szerint központi szerepet szán az olyan, konfliktusokkal is terhelt témákat felvető tanulmányoknak, mint a többes identitás, az egymásról alkotott kép, az asszimiláció, a nemzeti mítoszok továbbélése vagy a történelmi emlékezet kérdései. A folyóirat legfontosabb célja nem az, hogy mindenben közös nevezőre hozza a szlovák és a magyar történetírást, hanem hogy a két történésztársadalom képviselői között minél inkább széleskörű, intenzív és folyamatos párbeszédet segítsen elő.

A folyóirat első magyar számában így a Szlovák-Magyar Történész Vegyesbizottság szlovák elnökének, Štefan Šutajnak a magyar-szlovák történészkapcsolatokat áttekintő tanulmánya, Daniela Kodajovának az 1848-as események szlovák emlékezetéről szóló írása, Peter Machonak a pozsonyi Mária Terézia szobor 1921-es lerombolása kapcsán készült elemzése olvasható, illetve egy interjú a dél-alföldi szlovákság történetét kutató Miroslav Kmeť történésszel. A második magyar számban Vörös László írása a felső-magyarországi magyar sajtó alapján azt elemzi, hogy miként alakult át a magyaroknak a szlovákokról alkotott képe az első világháború éveiben, míg Tibor Pichler arra a kérdésre keresi a választ, hogy a magyar politikai kultúra hogyan hatott a szlovák nemzeti mozgalom politikai kezdeményezéseire és Csehszlovákia politikai kultúrájára.

A szlovák számokban többek között Matus Lászlónak a pesti szlovák evangélikus egyházról szóló tanulmánya, Ablonczy Balázs többes identitást kutató írása és Czoch Gábor Kassa nemzetiségi összetételéről szóló szövege olvasható, valamint egy-egy interjú Pálffy Gézával és Kövér Györggyel.

A folyóirat 2014-es évfolyamának minden írása olvasható a www.kor-ridor.eu honlapon. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár