2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szétlopkodják Auschwitzot

2014. május 7. 18:38

Egyre több kárt okoznak a turisták Auschwitzban: sokan összefirkálják a priccseket és "szuvenírként" magukkal viszik az egykori megsemmisítő tábor egy-egy darabját.

Auschwitz-Birkenauban a becslések szerint 1,1 millió ember, nagyrészt különböző országokból deportált zsidó pusztult el 1940 és 1945 között. A náci Németország által létrehozott legnagyobb haláltábor magyar áldozatainak száma több százezerre tehető, őket 1944. május 15. és 1944. július 9. között deportálták Magyarországról. Ott gyilkolták meg a lengyel politikai és szellemi elit 85 ezer nem zsidó képviselőjét, 20 ezer romát, 15 ezer szovjet hadifoglyot és 12 ezer különböző országokból származó nem zsidó foglyot is.

A volt haláltábor területén 1947-ben létrehozott állami múzeumot évente milliók látogatják, amivel az intézmény vezetése szemmel láthatóan nem nagyon tud mit kezdeni. Néhány turista összefirkálta a priccseket és a falakat, a legtöbben a szokásos "itt jártam" feliratot vésték fel, mások pedig a szögesdrótkerítésből vagy a vasúti sínből törtek le egy-egy darabot "szuvenír" gyanánt. A múzeumi dolgozóktól származó értesüléseket "sokkoló"-nak és "barbarizmus"-nak nevezte az egyik vezető lengyel történész, Antoni Dudek, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet munkatársa.

"Nem kizárólag diákok az elkövetők, a tanárok és a külföldi turisták is elvisznek ezt-azt" - nyilatkozta Piotr Cywinski múzeumigazgató a brit The Daily Telegraph napilapnak, hozzátéve, hogy az emlékhely területe hatalmas, 200 hektár, ahol 150 épület van, így még a múzeumi dolgozók legnagyobb erőfeszítése ellenére is lehetetlen az egész tábort ellenőrizni és felszámolni a vandalizmust.

A legismertebb eset még 2009-ben történt, amikor öt, 25 és 39 év közötti férfi leszerelte és ellopta az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) vasból készült feliratot, amit később szavakra vágva, három részben találtak meg. Legutóbb felmerült az is, hogy térfigyelő kamerákat szerelnek az auschwitzi múzeum területére a vandalizmus megfékezése érdekében, ám az ötletet egyelőre elvetették, mondván, az "csorbítaná az emlékhely hitelességét".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár