2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Áprilisban adják át a Várkert Bazárt

2014. január 20. 15:11

Közel kétszáz program várja országszerte az érdeklődőket az Ybl Miklós születésének 200. évfordulója alkalmából elindított 2014 Ybl bicentenárium - Magyar Építészet Éve rendezvényein. Az emlékév kiemelkedő eseménye a felújított Várkert Bazár átadása lesz - hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón.

Indul az emlékév

Feladatunk, hogy megismerjük, megóvjuk és átörökítsük Ybl Miklós kincsestárát, ezért az emlékév az építész munkásságának bemutatását is szolgálja - mondta el Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A politikus emlékeztetett: az Ybl által tervezett épületek közül ma kilencven műemlék, fontos, hogy a mai nemzedék is megismerje őt. Ybl sok főúri megkeresésnek tett eleget és számos szakrális épületet köszönhetünk neki, például a Szent István Bazilikát, a Bakáts téri Assisi Szt. Ferenc templomot, ő tervezte a Fővámházat, a Magyar Állami Operaházat és a Várkert Bazár épületegyüttest is.

L. Simon László kormánybiztos, az Ybl Emlékbizottság elnöke hangsúlyozta: a csaknem 200 programot felvonultató emlékév széles körű szakmai összefogás - amelyben az Ybl Egyesület mellett az egyetemek, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Magyar Építész Kamara és minden érintett szakmai szervezet részt vett - eredményeként valósul meg, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap 100 millió forinttal támogat.

Az emlékév kiemelkedő eseménye a felújított Várkert Bazár megnyitása. A Várkert I. ütemének, tehát az Ybl tervezte, felújított épületegyüttesnek az átadása április 3-án lesz. Az átadást Ybl születésnapjára, április 6-ára időzítettük - közölte L. Simon László, hozzátéve, hogy aznap gálaműsor lesz, s ekkor adják át az Ybl-díjakat is. A beruházás teljes költsége eléri a 9 milliárd forintot.

A második ütemben a Várkert Bazár területére épített új objektumokat - konferencia-és rendezvényközpont, mélygarázs, illetve ezek kiszolgáló egységei - , továbbá a teljes egészében megújult kertet veheti birtokba a nagyközönség. De megszépül a nem a Várkert Bazárhoz tartozó, ám közvetlenül mellette levő Semmelweis Orvostörténeti Múzeum külső homlokzata és elkészül a Várkert előtti Lánchíd utca felújítása is. A Várkert átadása napján három kiállítás is megnyílik, ezek közül az egyik Ybl Miklós munkásságát dolgozza fel, a másik kettő pedig a Várbazár felújítási munkálatainak dokumentációját, illetve a rekonstrukció alatt előkerült tárgyi emlékeket mutatja be.

Részletes programok

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár