7 végzetes pillanat

Modern arculatot kapott egy Csing-korabeli freskó

2013. október 24. 11:00 MTI

Rosszul kivitelezett, modern stílusú képeket festettek "restaurálás" céljából egy Csing-dinasztia korabeli freskóra egy kínai szentélyben, a történtek óriási felháborodást keltettek Kínában, a felelősök az állásukkal fizettek.


A Lianoning tartománybeli Juncsie-templom népszerű turistalátványosság, amely a Főnix-hegyen, Pekingtől hozzávetőleg 500 kilométerre fekszik. A szentély szinte valamennyi épülete a Csing-dinasztia korából (1644-1911) származik, az épületegyüttes híres pagodája azonban ennél is régebbi, a Liao-korszakból (916-1125) való - írta a The Global Times című angol nyelvű kínai lap.

A "megújult" műről nemrég egy pekingi diák tett közzé fotókat az interneten, melléjük pedig összehasonlításképp feltöltött néhány képet a régi freskóról. A Wujiaofeng néven író internetező úgy fogalmazott, a restaurálás végzetes volt a kulturális örökségre nézve. Ezzel a szakértők is egyetértettek.

Az új motívumok ugyan szintén illeszkednek a vallásos környezetbe, a színek azonban harsányak. Az egykori freskón szereplő alakok eltűntek, helyüket mások vették át. A helyi vezetés közölte, amint a hatóságok tudomására jutott, hogy mi történt, azonnal vizsgálatot rendeltek el és meghozták a szükséges intézkedéseket. A freskókat szakvélemények szerint ugyan vissza lehet állítani, de eredeti formájukat már soha nem nyerik vissza.

Kínában korábban a kommunista rendszer évtizedeken át - főleg az 1966-tól tíz éven át tartó kulturális forradalom idején - módszeresen pusztította a sok ezer éves kínai történelem kulturális hagyatékát. Az utóbbi években - különösen a virágzó turizmusnak köszönhetően - megsokszorozódott a restaurált vagy rekonstruált kulturális javak száma, noha a munkálatok nem minden esetben megfelelő minőségűek.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!