2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény Jesse Owensről

2013. szeptember 13. 13:39

1. Jesse Owens – akinek kilenc testvére volt – annyira szegény családban nőtt fel, hogy anyja egyszer pénz hiányában nem tudott orvost hívni hozzá, így a gyermeke mellkasában levő csomót saját kezűleg, egy steril késsel távolította el. Owens sok vért vesztett, de sikerült felépülnie.

2. Az Ohio Állami Egyetemen érdemelte ki a Buckeye Bullet (’Vadgesztenye Golyó’) becenevet a szélvészgyors sprinter, aki az egyetemi csapat első fekete kapitánya lett, de bőrszíne miatt nem lakhatott a kampuszon található egyetemi kollégiumban.

3. Az atléta 1935-ben állította be a világcsúcsot távolugrásban. A rekord 25 évig élt, Ralph Boston döntötte meg 1960-ban a római olimpiai stadionban, ahol Owens mint néző volt jelen.

4. Owens az 1936-os berlini olimpián négy aranyérmet nyert. Hátszéllel világcsúcsot futott 100 méteren (10,3 másodperc), olimpiai rekorddal nyerte a 200 méteres síkfutást és a távolugrást, és benne volt a 4×100 méteres aranyérmes amerikai váltóban.

5. A verseny után a fotósok kedvéért ugrott még egy ráadást: 8 méter 20 centire repült, ami jobb volt, mint a fennálló világcsúcs.

6. Albert Speer visszaemlékezése Hitlert idegesítette az általa alacsonyabb rendűnek tekintett afroamerikai atléta diadalmenete. Máig vitatott kérdés, hogy Hitler kezet fogott-e Owennel.

7. Az olimpia után különböző cirkuszokban ugrott 830 centimétert is távolba, és állítólag több – nem hivatalos – világcsúcsot futott emberek és lovak ellen – mindezt pénzért.

8. Owens hatalmasat lendített az Adidas cipőeladásain, miután a versenyek előtt Adi Dassler, a sportszergyár alapítója felkereste és rábeszélte Owenst, hogy versenyzés közben az ő cipőit viselje. Dassler évente 200 ezer lábbelit adott el a 2. világháború előtt.

9. A New York Mets baseball csapata 1965-ben Owenst edzőként foglalkoztatta. Az akkor 52 éves sprinter a játékosok futótechnikájának és gyorsaságának fejlesztésén dolgozott.

10. Egykori sikerei helyszínén két emlékmű is tiszteleg a hallhatatlan sportoló előtt: egy a berlini olimpiai stadion melletti utcán, egy pedig az olimpiai falu területén – egykori szobája ma már múzeum.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár