2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Legyen Ön is önkéntes La Fayette fregattján!

2013. június 5. 10:15 MTI

Kétszáz önkéntes tengerészt keresnek, akik egy 18. századi fregatt, az Hermione rekonstruált másolatán a tervek szerint 2015-ben átszelik majd az Atlanti-óceánt. Ez a fregatt szállította 1780-ban Bostonba La Fayette márkit, hogy támogassa az amerikai függetlenségi harcot.

A jelentkezőknek 18 és 60 év között kell lenniük, jó erőnlétben, és fel kell tudniuk mászni a 45 méter magas árbocokra, így a tériszony is kizáró ok. A legénység 79 tagú lesz, 17 profi tengerész, 54 önkéntes és nyolc meghívott. "Az a célunk, hogy 200 önkéntest képezzünk ki, mert az önkéntesek - diákok, dolgozó emberek - nem érnek rá mind egyszerre" magyarázta Yann Cariou, az Hermione parancsnoka.

Bárki jelentkezhet, aki a feltételeknek megfelel, nemre és állampolgárságra való tekintet nélkül, és a tengeri tapasztalat sem feltétetlen követelmény. Egy 18. századi háromárbocos ugyanis nagyban különbözik a mai jachtoktól, és az embereket mindenképpen ki kell képezni, hangsúlyozta a parancsnok. "Ez rekonstrukció, a fedélzeten minden úgy működik, mint a 18. században: nincsenek csörlők, mindent kézzel csinálunk, mint 1780-ban, ez kimerítő fizikai munka" - tette hozzá.

A 25 millió eurós (csaknem 4,4 milliárd forint) Hermione-projektet 1997-ben indították, célja a fregatt rekonstruálása, amelyen La Fayette 1780-ban 38 nap alatt átszelte az Atlanti-óceánt, hogy segítséget nyújtson az amerikaiaknak a brit csapatokkal vívott függetlenségi harcban. Az átkelés után a 21. századi Hermione, amely jelenleg a nyugat-franciaországi Rochefort hajóépítő műhelyében áll, múzeumhajóként üzemel, és utazásokat is szerveznek majd a fedélzetén.

Eddig mintegy hatvanan jelentkeztek, többek között az Egyesült Államokból, Kanadából és Svédországból. "Az Hermione-t világszerte ismerik, nagyon sokan követnek bennünket az interneten a világ minden részében" - hangsúlyozta Yann Cariou.

A résztvevők maguk fizetik az átkelés költségeit, mint ahogyan ez sok történelmi vitorlásnál szokás. "Ezt egyfajta csereként kell felfogni: a matrózok adják a lelkesedésüket, mi pedig a magas színvonalú tengerész kiképzést és egy nagy hajón való egyedülálló utazást kínálunk" - mondta a parancsnok. Az árat még nem állapították meg.

A hajóépítés - amelyet évente 200 ezren néznek meg, ezzel is hozzájárulva a finanszírozáshoz -, várhatóan 2014 tavaszáig tart, ezt követi a próbaidőszak, majd az átkelés, amelyet több hónapos amerikai körút követ. Az indulás pontos időpontjáról június végén döntenek.

Az eredeti Hermione Franciaországba való visszatérése után, 1793. szeptember 20-án hajótörést szenvedett és elsüllyedt a Loire torkolatának közelében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár