2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Békéért könyörgött a skótok felszabadítója

2013. június 4. 08:48

Békéért esedezett Robert the Bruce skót király, alig négy évvel az előtt, hogy az 1314-es bannockburni csatában csapatai élén felmorzsolta az angol sereget – olvasható egy minap előkerült levélben.

Robert the Bruce 1310-ben küldött II. Edward angol királynak levelet, amelyből kiderül, a skót király gyakorlatilag bármilyen feltételt elfogadott volna, csak hogy megakadályozza az angol hadsereg bemasírozását a skót területekre. A rendkívül békülékeny hangot megütő I. Róbert (1306-1329) azonban ragaszkodott hozzá, hogy Edward ismerje el a skótok függetlenségét és isteni eredetű hatalmát a skót trónra.

A bátor lépés kifizetődött, Edward ugyanis délre, Berwickbe vonult, s egészen 1311 júliusáig ott maradt. Három évvel később Edward zászlaja alatt háromezer fős nehézlovasság és 16 ezer gyalogos gyűlt össze, míg a skót király körülbelül kilencezer katonát tudott kiállítani és csatába vezetni. Az 1314. június 23-24-én zajlott bannockburni csata azzal kezdődött, hogy parancsnoka, Thomas Randolph megfutamított 300 angol lovast, akik a Stirling-kastélyt akarták felszabadítani.

Miután I. Róbert döntő győzelmet aratott a csatában, megszabadította Skóciát az angol uralomtól; a skót függetlenséget végül az 1328-as northamptoni szerződés szilárdította meg. Randolph óriási tettet hajtott végre, mivel ha nem sikerült volna legyőznie az angolokat, akkor azok szabadon menetelhettek volna a Stirling-kastély felé.

A latin nyelvű levelet véletlenül fedezte fel egy glasgow-i történész a londoni British Library-ben; ebben Róbert a „legbékésebb királynak” nevezi Edwardot, dacára annak, hogy ő volt I. Edward, a Skótok Kalapácsának fia. Dauvit Broun szerint ma már lehetetlen annak megállapítása, hogy Róbert mennyire gondolta komolyan a levélben írottakat, de valószínűleg tudta, hogy Edward északra tart az angliai belviszályok és Skócia meghódításának szándéka miatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár