2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Középkori gyilkosság áldozata lehetett a tizenéves leány

2013. április 16. 10:47

Brit régészek egy 15-16. században elhunyt tizenéves leány maradványait tárták fel Észak-Írországban közel négyezer régészeti lelet társaságában, amelyeket az agyagos talaj egyedülállóan jó minőségben őrzött meg 600 éven át.

Régészek egy tizenéves leány testét fedezték fel, aki egy középkori gyilkossági rejtély főszereplője lehetett. Egy észak-írországi útépítési munka közben bukkantak rá a rég elfeledett középkori településre, ahol négyezer tárgyi emléket találtak, amelyeket az elmúlt tíz hónap során halmoztak fel a kutatók a Fermanagh megyei enniskilleni helyszínen.

A szakértők úgy vélik a megtalált leány tizenéves korában a 15-16. században halhatott meg. Az elföldelési módszert, illetve az egyéb, a hagyományostól eltérő körülményeket megvizsgálva a régészek szerint valamilyen bűntény áldozata lehetett a fiatal hölgy. A feltárást végző régész, Nora Bermingham így értékelte a feltűnően sok tárgyi leletet biztosító feltárás jelentőségét: „Minden valószínűség szerint ez az ásatás lesz régészeti karrierem csúcspontja, a feltáráson dolgozók közül egytől egyig mindenki tudja: még egyszer ilyet az életében nem fog látni!”

A feltárt tárgyak között találtak középkori társasjátékot, egy aranygyűrűt, faragott tálakat, bőrből készült cipőket, valamint igen finoman megmunkált ruhadíszeket. A felfedezés jelentőségét tükrözi, hogy a nemrégiben lezajló ásatási nyílt napon több mint kétezer ember volt kíváncsi a nem mindennapi leletekre és magára a munkákra.

A különböző vizsgálatok megállapították, hogy számos dísz-, illetve háztartási eszköz az i. sz. 670-es évekből származik, a terület utolsó lakói pedig a szakértők kutatásai szerint a 17. században hagyhatták el a helyszínt. Bermingham elmondása szerint az enniskilleni terület agyagban gazdag földjeinek köszönhető, hogy a leletek nagy része megőrződött, hiszen a bomlást elősegítő oxigéntől elzárva tartotta őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár