Kalandos középkor

Világháborús leletek olvadnak ki az Alpokban

2012. szeptember 20. 08:52

Az Alpok gleccsereinek visszahúzódása a hőmérséklet növekedése miatt egyre riasztóbb méreteket ölt, aminek egyik következménye, hogy egyre több, az első világháborúból visszamaradt robbanószer kerül felszínre.


Olaszország történelmének egyik legmelegebb nyári hónapján van túl. Ennek – a fürdőzőkön és szabadságukat töltőkön túl – alighanem csak a régészek örülnek, akik legutóbb az ország északi részén mintegy kétszáz, berozsdásodott robbanószerkezetet találtak a Dolomitokban. A robbanószereket száz éve egy masszív gleccserbe vájt raktárhelyiségben tárolták, s egy rutinellenőrzés során vették észre hegyimentők.

A bombák az Ausztria, Svájc és Franciaország hófödte csúcsait elképesztő gyorsasággal olvasztó globális felmelegedésnek köszönhetően váltak láthatóvá. „A legrosszabb forgatókönyv szerint az évszázad végére az Alpok gleccsereinek területe a tizedére olvad” – figyelmeztetett Michael Zemp, a World Glacier Monitoring Service kutatója. Az Alpok jéggel borított területének több mint a fele tűnt el a kis jégkorszaknak nevezett időszak vége, 1850 óta – mutatott rá a Christian Science Monitor írása.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!