2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ismeretlen nyelven íródott agyagtáblát találtak

2012. augusztus 28. 08:45

A tudósok már dolgoznak azon a 3. századi agyagtáblán, amelyet a ziyarettepe-i ásatáson találtak meg a régészek. A lelet érdekessége, hogy a szöveges forrás egy eddig ismeretlen nyelven íródott, s több női nevet tartalmaz.

„Nagyon érdekes a ziyarettepe-i ásatáson talált tábla. Kiértékelésére és fordítására ugyan Nagy-Britanniában került sor, de felfedezését a mi múzeumunkban jelenthettük be” – büszkélkedett Nevin Soyukaya, az ásatásokat felügyelő Diyarbakır Museum igazgatója.

A Tigris mellett fekvő, 32 hektáron elterülő Ziyarettepe i.e. 700-300 között volt lakott – magyarázta Timothy Matney, az Akroni Egyetem professzora. „Az ásatási helyszín jelentős szerepet töltött be az asszírok életében, mivel a hadsereg szálláshelye és egyik központja volt; a dombon a kormányzó lakott. Ezt sikerült feltárni, a tuşhani palota tróntermében pedig megtaláltuk az agyagtáblát” – közölte Matney.

Az agyagtábla fordítását John MacGinnis cambridge-i kutató végzi, aki egyelőre annyit tudott elmondani, hogy a szövegben Tuşhanban dolgozó nők nevei olvashatók. Szerinte az a legfurcsább, hogy a nevek nem asszíroké. „Hogy megfejtsük, számos szakértővel vettük fel a kapcsolatot és hasonlítottuk össze a Közel-Kelet egyéb nyelveivel a táblát. Egyikkel sem felelt meg. Se a perzsával, se az elámival, se az egyiptomival, se az arabbal, se a héberrel, se pedig az arámival” – mondta el MacGinnis.

A nyelvész szerint a legvalószínűbb, hogy a nevek a hurrita királysághoz tartozó Shupriához (Shubria) köthetők. Egy másik lehetséges magyarázat, hogy az agyagtábla azon nők neveit tartalmazza, akiket a Zagrosz-hegységből telepítettek a mai iraki-iráni határra. Kemalettin Köroğlu (Marmara Egyetem) szerint mintegy hárommillió ember kitelepítését végezték el az asszírok, a nyelvről szólva elmondta, hogy azt alig értették és soha nem jegyezték le.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár